ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στριμωγμένη» η Χρυσή Αυγή – Ο «άσσος στο μανίκι» του Μιχαλολιάκου

«Στριμωγμένη» η Χρυσή Αυγή – Ο «άσσος στο μανίκι» του Μιχαλολιάκου

-Τα πολιτικά σενάρια και το ενδεχόμενων εκλογών

-Τι θα γίνει αν παραιτηθούν οι βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος

Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας πυροδοτούν οι εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής.

Τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού καθώς η ηγεσία του εθνικιστικού κόμματος πραγματοποιεί απεγνωσμένες προσπάθειες για να γλιτώσει από τα στοιχεία που φέρεται να έχει στα χέρια της η Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της στοιχεία για έκνομη δράση υψηλόβαθμων στελεχών, ακόμα και βουλευτών του εθνικιστικού κόμματος.

«Μπορούμε να πηγαίνουμε τη χώρα κάθε μήνα σε εκλογές, προκειμένου να προστατεύσουμε το κόμμα μας», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής κ. Νίκος Μιχαλολιάκος, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν γνώριζε τον δολοφόνο του Π. Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά.

Ο κ. Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά τονίζοντας ότι «εάν η χώρα μπει σε κύκλο αποσταθεροποιήσεως, δεν θα είναι ένοχη η ΧΑ, αλλά αυτοί οι οποίοι δαιμονοποιούν την ΧΑ και τη χτυπούν με τόσο βρώμικο και παράνομο τρόπο».

Τα σενάρια

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως το σενάριο της παραίτησης της κοινοβουλευτικής του ομάδας της Χρυσής Αυγής, είναι απεγνωσμένη πράξη εκβιασμού του πολιτικού συστήματος και παράλληλα δημιουργίας εντυπώσεων, εν όψει ενδεχόμενων επιβαρυντικών στοιχείων από την πλευρά της Δικαιοσύνης εις βάρος ακόμη και βουλευτών του εθνικιστικού κόμματος.

Ένα ακόμα σενάριο που φέρεται να συζητείται είναι να μην υπάρξουν παραιτήσεις του συνόλου της Κ.Ο. της Χ.Α. αλλά μόνο κάποιων βουλευτών της, ενδεχομένως εκείνων που θεωρηθεί από την Δικαιοσύνη ότι στοιχειοθετούνται εις βάρος τους κατηγορίες για εγκληματικές πράξεις και δράσεις.

Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο τονίζουν πως στην περίπτωση που η Χ.Α. υλοποιήσει την απειλή της είτε εν όλω είτε εν μέρει, τότε θα πρόκειται για «πολιτική αυτοκτονία» της και μια «μεγάλη ευκαιρία» για να απαλλαγεί το εθνικό κοινοβούλιο από την παρουσία της. Κάτι τέτοιο δήλωσε εξάλλου και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος.

Στην περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, η απώλεια εδρών για το εθνικιστικό κόμμα κρίνεται δεδομένη, βάσει της εκλογικής νομοθεσίας, αφού αυτές θα πάνε στο κόμμα που πλειοψηφεί, δηλαδή είτε στη ΝΔ, όπου αυτή υπερτερεί εκλογικά, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως.

Πάντως, το «χαρτί» που εμφανίζει να κρατά ως «άσσο στο μανίκι» του ο κ. Μιχαλολιάκος δεν είναι απλό, καθώς τυχόν επαναληπτική εκλογή στις 15 μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, θα μπορούσε να αποτελέσει βάσιμα το πρόκριμα για πρόωρες εθνικές εκλογές, κάτι που η δικομματική κυβέρνηση απεύχεται και η αξιωματική αντιπολίτευση εύχεται.

Τι θα γίνει αν παραιτηθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Στην περίπτωση που τελικά οι 18 βουλευτές προχωρήσουν σε παραιτήσεις, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές μόνο στις 15 περιφέρειες από τις οποίες έχουν εκλεγεί οι συγκεκριμένοι βουλευτές. Πρόκειται για τις εξής περιφέρειες:

  • A' Αθηνών
  • Β' Αθηνών
  • Α' Πειραιώς
  • Β' Πειραιώς
  • Αττικής
  • Α' Θεσσαλονίκης
  • Β' Θεσσαλονίκης
  • Αχαΐας
  • Μαγνησίας
  • Λαρίσης
  • Μεσσηνίας
  • Σερρών
  • Ευβοίας
  • Αιτωλοακαρνανίας
  • Κορινθίας

Ωστόσο, “γρίφο” αποτελεί το πώς θα καλυφθεί η θέση του Χρήστου Παππά, που είναι βουλευτής Επικρατείας, καθώς στο σημείο αυτό υπάρχει συνταγματικό κενό, δηλαδή δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση. Υπάρχει η άποψη ότι η παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας οδηγεί σε εθνικές εκλογές, ενώ μία άλλη άποψη υποστηρίζει πως η θέση αυτή καλύπτεται από το πρώτο κόμμα της Βουλής. Υπάρχει και μία ακόμα άποψη, σύμφωνα με την οποία η Βουλή συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με 299 βουλευτές.

Πάντως, μία άλλη θεωρία που φαίνονται να ασπάζονται πολλοί συνταγματολόγοι είναι ότι την έδρα αυτή την παίρνει το κόμμα που κατά τις τελευταίες εκλογές είχε το μεγαλύτερο υπόλοιπο στην κατανομή των εδρών Επικρατείας, δηλαδή εν προκειμένω το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης:

Παίζει «ρέστα» η Χρυσή Αυγή και απειλεί με κάλπες

Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός-εκπαιδευτής μελών της Χρυσής Αυγής

Αστυνομικός-εκπαιδευτής μελών της Χρυσής Αυγής σε μάχη σώμα με σώμα

Τι είπε στην κατάθεσή της η αστυνομικός που συνέλαβε τον Γ. Ρουπακιά

Ενδείξεις για εμπλοκή αστυνομικών, επιχειρηματιών και «νονών» στη ΧΑ

Τι είπε στην απολογία του ο Γιώργος Ρουπακιάς