ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τις συγκεντρώσεις αρσενικού στο νερό του Νεοχωρίου

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τις συγκεντρώσεις αρσενικού στο νερό του Νεοχωρίου

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των υψηλών συγκεντρώσεων αρσενικού στο πόσιμο νερό του Νεοχωρίου Χαλκιδικής.

Όπως σημειώνουν 31 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, στις 31/08/2013 η δημοτική αρχή του Δήμου Αριστοτέλη ανακοίνωσε στους κατοίκους του Νεοχωρίου την ακαταλληλότητα προς χρήση του νερού του δικτύου ύδρευσης λόγω υψηλών συγκεντρώσεων αρσενικού.

Σύμφωνα με αναλύσεις του ΚΕ.Π.Α.Μ.Α.Χ., που επικαλούνται οι βουλευτές, όλα τα δείγματα που ελήφθησαν από την 08/12/2011 μέχρι την 20/06/2013 στο υδρευτικό δίκτυο του χωριού και στην πηγή Αγ. Αθανασίου παρουσίαζαν συγκεντρώσεις αρσενικού 20 με 40% πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 10 μg/l.

Στις 27/08/2013, συνεχίζουν οι βουλευτές, γίνεται η πρώτη μέτρηση στην υδρευτική γεώτρηση που εμφανίζει συγκέντρωση αρσενικού 28 μg/l (180% υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπτού ορίου), ενώ στο δίκτυο ύδρευσης η συγκέντρωση αρσενικού εκτινάσσεται στα 22 μg/l, δηλαδή 120% υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπτού ορίου.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, η αύξηση της συγκέντρωση αρσενικού καθώς και η εντατικοποίηση των δειγματοληψιών και αναλύσεων, συμπίπτουν χρονικά με την πραγματοποίηση δεκάδων ερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι η παρουσία αρσενικού στο νερό εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ζητούν άμεσες ενέργειες από τους αρμόδιους υπουργούς για την προστασία του δικαιώματος των πολιτών στην ασφαλή υδροδότηση.