ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαριάς: Διαγραφή του επονείδιστου χρέους και καταγγελία του Μνημονίου

Μαριάς: Διαγραφή του επονείδιστου χρέους και καταγγελία του Μνημονίου

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ παλεύουμε για τη διαγραφή του επονείδιστου χρέους και την καταγγελία του Μνημονίου και των Δανεικών Συμβάσεων» επισήμανε σε δηλώσεις του στο Στρασβούργο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Τομεάρχης Οικονομικών, βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς με αφορμή την ψήφιση σχετικής Έκθεσης για τη δράση του ΟΟΣΑ το 2012-2013 από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου συμμετείχε κατά τη σχετική συζήτηση και ψηφοφορία.

«Κάλιο αργά παρά ποτέ», επισήμανε ο Νότης Μαριάς, «επιτέλους η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με το Ψήφισμά της για τη δράση του ΟΟΣΑ το 2012-2013 επί της ουσίας αποφάσισε να προτείνει την εγκατάλειψη του νεοφιλελευθερισμού και άρχισε να αναζητά ένα νέο οικονομικό υπόδειγμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έπληξε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες το 2008».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε:

«Σύμφωνα άλλωστε με παλαιότερη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης τα μέτρα λιτότητας αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον το σημείο 10 του Ψηφίσματος που έχει σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης δημοσίου χρέους όπου επισημαίνεται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή μέσω της μείωσης δαπανών για δημόσιες υπηρεσίες, για κοινωνική ασφάλιση και συντάξεις οδηγεί σε αύξηση της κρίσης απασχόλησης και σε έντονα αντικοινωνικά αποτελέσματα».

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς παρατήρησε:

«Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε σε σχέση με το Μνημόνιο που επιβλήθηκε από την τρόικα στην Ελλάδα. Ως γνωστόν το Μνημόνιο διαμορφώθηκε στη βάση του νεοφιλελευθερισμού και βασίστηκε στη μαζική και βίαιη μείωση των δημοσίων δαπανών για μισθούς, συντάξεις, παιδεία και υγεία. Έτσι οι απώλειες του εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ανήλθαν σε 37 δις ευρώ ενώ των ελευθέρων επαγγελματιών σε 5 δις ευρώ.

Ποιο ήταν τελικά το αποτέλεσμα;

• Οι άνεργοι έφτασαν το 1.500.000.

• Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε.

• Ο ελληνικός λαός φτωχοποιήθηκε.

Και όμως η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια έλαβε νέα δάνεια ύψους 210 δις ευρώ, δηλαδή δάνεια που αντιστοιχούν στο 120% του ΑΕΠ της.

Πού διοχετεύθηκαν όμως αυτά τα κεφάλαια;

Χρησιμοποιήθηκαν για να εξοφληθούν παλαιότερα ομόλογα και χρέη του ελληνικού δημοσίου σε ελληνικές και ξένες τράπεζες και έτσι δεν επενδύθηκαν παραγωγικά στην ελληνική οικονομία.

Αν όμως είχαν επενδυθεί στην ελληνική οικονομία 210 δις ευρώ και ιδίως αν είχαν επενδυθεί στην «οικονομία της γνώσης», δηλαδή στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση, στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία τότε η ελληνική οικονομία θα είχε πραγματικά απογειωθεί. Είναι λοιπόν προφανές ότι η νεοφιλελεύθερη οικονομική συνταγή του Μνημονίου απέτυχε παταγωδώς».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε:

«Είναι λοιπόν προφανές ότι η υιοθέτηση του σχετικού Ψηφίσματος από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί πλέον κόλαφο για την τρόικα και την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που επιμένουν στην εφαρμογή της αποτυχημένης συνταγής του Μνημονίου που έχει φτωχοποιήσει τον ελληνικό λαό».