ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Κατσαφάδος: Χωρίς παιδίατρο οι Σπέτσες

Κώστας Κατσαφάδος: Χωρίς παιδίατρο οι Σπέτσες

Το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει εξαιτίας της έλλειψης παιδιάτρου στις Σπέτσες επισημαίνει σε ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Υγείας, ο βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος.


Ο βουλευτής τονίζει στην ερώτησή του ότι το Νοσοκομείο Ναυπλίου στο οποίο υπάγεται διοικητικά το Κέντρο Υγείας Σπετσών, είχε κατά το παρελθόν προκηρύξει δύο φορές θέση παιδιάτρου, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους γιατρούς, λόγω των χαμηλών αποδοχών και του κόστους στέγασης και ζωής. Αποτέλεσμα ήταν να μην προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη της θέσης.

paidiatros



Ο κ. Κατσαφάδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, δεδομένου ότι στις Σπέτσες κατοικούν 400 παιδιά που χρήζουν υγειονομικής κάλυψης από παιδίατρο, ανά πάσα στιγμή. Οι γονείς των παιδιών αναγκάζονται είτε να τα πηγαίνουν στην Αθήνα, είτε να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς από την ευρύτερη περιοχή και να επιβαρύνονται οικονομικάζ, ενώ ζουν με τον φόβο μήπως προκύψει κάτι κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν.

Το κείμενο της ερώτησης του Βουλευτή Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:
Κύριε Υπουργέ
Το πρόβλημα της πλήρωσης κενών θέσεων στις δομές δημόσιας υγείας των νησιωτικών περιοχών είναι και γνωστό και δεδομένο.
Λόγω των χαμηλών αποδοχών και του κόστους στέγασης και ζωής, δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον από τους γιατρούς να καλύψουν θέσεις που προκηρύσσονται στις νησιωτικές περιοχές.
Οι Σπέτσες είναι ένα από αυτά τα νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την έλλειψη παιδιάτρου.
Το Νοσοκομείο Ναυπλίου, στο οποίο υπάγεται το Κέντρο Υγείας Σπετσών, είχε κατά το παρελθόν προκηρύξει δύο φορές θέση παιδιάτρου αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη της θέσης.
Το πρόβλημα όμως είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τους γονείς στις Σπέτσες που αναγκάζονται να πηγαίνουν είτε στην Αθήνα είτε να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς από την ευρύτερη περιοχή και να επιβαρύνονται οικονομικά.
Στις Σπέτσες υπάρχουν 400 παιδιά που χρήζουν υγειονομικής κάλυψης από παιδίατρο ενώ τη θερινή περίοδο ο αριθμός των παιδιών πολλαπλασιάζεται.
Είναι σαφές ότι η Πολιτεία οφείλει να δει με μεγάλη προσοχή τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών και ιδιαίτερα την αντικειμενική δυσκολία που υπάρχει στην κάλυψη των κενών θέσεων στις δομές δημόσιας υγείας.
Πρέπει να θεσπιστούν βαθμολογικά και θεσμικά κίνητρα αλλά και αντισταθμιστικά οφέλη (π.χ επιδότηση ενοικίου) για τους γιατρούς που επιλέγουν να καλύψουν κενές θέσεις σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.
Σε ότι αφορά τις Σπέτσες είναι αναγκαία η επαναπροκήρυξη θέσης παιδιάτρου από το Νοσοκομείο Ναυπλίου.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις Σπέτσες. Εάν το Νοσοκομείο Ναυπλίου, στο οποίο υπάγεται το Κ.Υ Σπετσών, θα επαναπροκηρύξει τη κάλυψη θέσης παιδιάτρου για τις Σπέτσες.
2. Εάν το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να θεσμοθετήσει βαθμολογικά κίνητρα αλλά και αντισταθμιστικά οφέλη, όπως η επιδότηση ενοικίου, για τους γιατρούς που επιλέγουν να υπηρετήσουν στις δομές δημόσιας υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.

Ο ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος