ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου για το Κυπριακό

Συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου για το Κυπριακό

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά με τον Κύπριο πρόεδρο κ. Ν. Αναστασιάδη.

Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν για τον διαρκή συντονισμό Ελλάδας και Κύπρου, εν όψει της επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

«Είναι δεδομένο ότι η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα διζωνικό, κοινωνικό, ομόσπονδο κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια», δήλωσε ο Α. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως είναι αυτονόητο, ότι όποια τελική κρίση θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από τον κυπριακό λαό.

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε αποφασισμένος να εργαστεί μεθοδικά, συστηματικά, έτσι ώστε ο νέος κύκλος συνομιλιών να είναι καλά προετοιμασμένος και να δίνει την ελπίδα ότι υπάρχει προοπτική για λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχει σημασία ο χρόνος έναρξης των διαπραγματεύσεων, αλλά «ο καλά προετοιμασμένος διάλογος, έτσι ώστε να μην επαναλάβουμε μια μέθοδο που φαίνεται να μην απέδωσε τουλάχιστον στο παρελθόν τα αναμενόμενα».

Ο ελληνοκύπριος ηγέτης τόνισε την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για επιστροφή της Αμμοχώστου.

«Επιδίωξή μας», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, «είναι το συντομότερο δυνατόν να καταλήξουμε σε μία κοινή δήλωση, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, εις την οποία να προδιαγράφεται το περιεχόμενο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε και εις το τι σκοπεύουμε και στοχεύουμε σαν λύση, ενώ την ίδια ώρα να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που, επιτέλους, θα ξαναδώσουν την ελπίδα ότι υπάρχει προοπτική».

Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκαν και τα αποτελέσματα των ταξιδιών τους σε ΗΠΑ και Ισραήλ.

Ο κ. Σαμαράς, τόνισε, αναφερόμενος στις επαφές τους στις δύο χώρες, ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να διαδραματίσουν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή.