ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννη: Φαύλος κύκλος αναποτελεσματικότητας

Μπακογιάννη: Φαύλος κύκλος αναποτελεσματικότητας

Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική άσκησε η Ντόρα Μπακογιάννη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επισημαίνοντας πέντε κινδύνους για την οικονομία.

Η πρώην υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν πέντε κίνδυνοι που «απειλούν το ρεαλιστικό σενάριο ανόδου προς τα πάνω».

Οι κίνδυνοι είναι: υπερφορολόγηση, ασφαλιστικό, διαχείριση καθημερινών προβλημάτων, αποκρατικοποιήσεις, ρευστότητα.

«Μετά από τέσσερα χρόνια υπερφολόγησης πρέπει να γίνουμε πιο σοφοί. Η υπερφορολόγηση δεν αυξάνει τα έσοδα δεν λύνει το πρόβλημα. Αντιθέτως εξοντώνει τον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα», είπε προτείνοντας ένα «οδικό χάρτη» για μείωση των συντελεστών. Αναφέρθηκε δε στο φόρο για τα ακίνητα τονίζοντας ότι το παράδειγμα «είναι χαρακτηριστικό και εξοργιστικό» και 1.000.000 υπόχρεοι θα μπουν στο φαύλο κύκλο των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των σχετικών διώξεων.

«Μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο αναποτελεσματικότητας όπου ακραία φορολογικά μέτρα και σκληρές νομικές ρυθμίσεις, οδηγούν τους πολίτες σε αδιέξοδο και απόγνωση», προειδοποίησε. «Ο φόρος εξελίσσεται σε φόρο κατοχής και εξοντώνει την ιδιοκτησία και τους φορολογούμενους», σημείωσε η Ντ. Μπακογιάννη.

Για το ασφαλιστικό η βουλευτής της ΝΔ επεσήμανε ότι κόβεται το ΕΚΑΣ και διώκονται όσοι οφείλουν στον ΟΑΕΕ, αλλά συνεχίζονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για υπαλλήλους 50 ετών με μόλις 18 χρόνια υπηρεσίας.

Για τις αποκρατικοποιήσεις η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «δεν μπορούν όλες να καταλήγουν με έναν προσφέροντα». «Τόσοι σύμβουλοι, τόσοι τραπεζικοί και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί συμβουλεύουν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ, δεν γίνεται όλες οι αποκρατικοποιήσεις που έγιναν να γίνονται με έναν μόνο προσφέροντα στην τελική διαδικασία», πρόσθεσε.