ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκαίνια της έκθεσης «Προσφορά» στο Εθν.Αρχαιολ. Μουσείο από Σαμαρά

Εγκαίνια της έκθεσης «Προσφορά» στο Εθν.Αρχαιολ. Μουσείο από Σαμαρά

Την έκθεση «Προσφορά» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εγκαινίασε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Σήμερα που οι θάλασσες είναι φουρτουνιασμένες, η παρουσία εκείνων που είτε με την τέχνη τους είτε με τον οβολό τους ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι πραγματικά αξιέπαινοι. Θα έλεγα μάλιστα ότι η συμμετοχή όλων σας συνιστά την κάθαρση μιας τραγωδίας: Της πρόσκαιρης αδυναμίας της Πολιτείας μας να προσφέρει έστω και λίγα σε σχέση με εκείνα που προσέφερε παλαιότερα με τον πολιτισμό μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός εγκαινιάζοντας την έκθεση και πρόσθεσε:

«Για την κοινωνία μας άλλωστε, η αρμονία που εκπέμπουν τα σχήματα, τα σύμβολα και τα χρώματα ενός πίνακα ζωγραφικής κι ενός γλυπτού προσφέρουν νόημα στον πολιτισμό μας, αλλά και αγωγή ψυχής για τον λαό μας. Και πράγματι, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε η Πολιτεία να έχει τη δύναμη να ξεναγεί εκείνη τον Έλληνα στα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών. Αυτή τη δύναμη ακριβώς δίνει σήμερα στην πολιτεία, η πρωτοβουλία «Συμμαχία για την Ελλάδα», την οποία ευχαριστούμε και συγχαίρουμε θερμότατα γι' αυτό. Γι' αυτό και δανείζομαι τα λόγια του μεγάλου ζωγράφου, Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα: «Εμείς οι Έλληνες μπορούμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας μόνον όταν το απαιτεί η περίσταση. Δύσκολο να βρούμε τον εαυτό μας ναι, όταν όμως τον βρούμε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ούτε εμάς τους ίδιους».

Στην κατάμεστη από κοινό «Αίθουσα του Βωμού», παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο α' αντιπρόεδρος Ιωάννης Τραγάκης ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, οι υφυπουργοί Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός και Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Πολιτισμού Δημοσθένης Δαβέττας και πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού, πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου.

Η έκθεση, που αποτελεί μια πρωτοβουλία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Συμμαχία για την Ελλάδα», περιλαμβάνει 60 έργα από 57 σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες (κυρίως πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά), με σκοπό μετά από δύο μήνες που θα ολοκληρωθεί, τα έργα να δημοπρατηθούν και από τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν το μεγαλύτερο μέρος να διατεθεί υπέρ του Μουσείου. «Υπάρχουν δύο τρόποι για να σταθεί κανείς απέναντι στην κρίση. Ο ένας είναι να παραδοθεί στην παράλυση και να εγκαταλείψει. Ο άλλος είναι να αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης. Απόψε σας υποδεχόμαστε και σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ευρώπης και του κόσμου για να χαιρετίσουμε μαζί μια πρωτοβουλία που αποτελεί ακριβώς ένα μικρό μέρος αυτής της προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Η έκθεση συγκεντρώνει το απάνθισμα της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τα έργα 57 Ελλήνων δημιουργών. Η δημοπράτηση των έργων αυτών με την ευγενική συνεισφορά των καλλιτεχνών και τη διάθεση μεγάλου μέρους των εσόδων για την ενίσχυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα είναι το επιστέγασμα της εθελοντικής αυτής προσπάθειας που η «Συμμαχία για την Ελλάδα» αγκάλιασε και μετουσίωσε σε πράξη, φέρνοντας κοντά ως καταλύτη την ιδιωτική πρωτοβουλία και την Πολιτεία στα πλαίσια ενός από τους βασικούς άξονες δράσης που είναι ο πολιτισμός», ανέφερε ο Ανδρέας Γαβριηλίδης, πρόεδρος της «Συμμαχίας για την Ελλάδα». Νωρίτερα, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Μουσείο απεργοί υπάλληλοι του ΕΜΠ, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΥΠΠΟΑ, που διαμαρτύρονταν για τη διαθεσιμότητα.