ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στόχος της τροπολογίας για την Χ.Α. η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση»

«Στόχος της τροπολογίας για την Χ.Α. η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση»

Σε δήλωση προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης, σχετικά με την τροπολογία περί αναστολής χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων.

«Αμέσως μετά την άσκηση σειράς ποινικών διώξεων σε βάρος βουλευτών της Χρυσής Αυγής για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προχωρήσαμε, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην κατάθεση τροπολογίας για την αναστολή της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, των οποίων η ηγεσία ή ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες που στρέφονται ευθέως εναντίον της ίδιας της χώρας, της Δημοκρατίας και της κοινωνίας.

Καταστήσαμε ταυτόχρονα σαφές ότι ο στόχος μας ήταν η ευρύτερη πολιτική συναίνεση και είχα για το σκοπό αυτό αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, έτσι ώστε όλοι μαζί να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα.

Στο πλαίσιο αυτό καταθέτω αύριο νομοτεχνικές βελτιώσεις που προβλέπουν ότι η εφαρμογή των διατάξεων αυτών:

-Θα αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας.

-Θα αφορά στην «περίπτωση άσκησης δίωξης», αλλά και στην περίπτωση «επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος»,

-Θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται «κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης»,

Η αναστολή της χρηματοδότησης θα γίνεται «μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Διαβάστε επίσης:

Τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων καταθέτει η ΔΗΜΑΡ