ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βυτίνα Αρκαδίας ο Κ. Παπούλιας

Στη Βυτίνα Αρκαδίας ο Κ. Παπούλιας

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013, θα μεταβεί στη Βυτίνα Αρκαδίας.

Ο λόγος της επίσκεψής του είναι για να παραστεί σε εκδήλωση μνήμης προς τιμήν του μεγάλου ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη.

Η εκδήλωση οργανώνεται με πρωτοβουλία του σωματείου «Φίλοι του Κληροδοτήματος Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη» και τη συνδρομή του δήμου Γορτυνίας.

Η εκδήλωση που ξεκινά στις 12:45, περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στην προτομή του Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη. Θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια πλακέτας στη μνήμη του, καθώς και ομιλίες για το έργο και τις δωρεές του μεγάλου ευεργέτη, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, αναμένεται να ανακοινώσει την επαναδραστηριοποίηση και αξιοποίηση του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας, που αποτελεί δωρεά του Π. Τριανταφυλλίδη και για δεκαετίες έχει μείνει αναξιοποίητο.

Σημειώνεται ότι με την περιουσία που κληροδότησε στο Ελληνικό Δημόσιο ο Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, δημιουργήθηκε η Γεωργική Σχολή Τίρυνθας, η Γεωπονική Σχολή, σημερινό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και η Γεωργική Σχολή Βυτίνας, η οποία στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε Κρατικό Κτήμα Βυτίνας.

Το Κρατικό Κτήμα Βυτίνας που για 30 και πλέον χρόνια παρέμενε αδρανές, αναμένεται να αξιοποιηθεί ως πρότυπο επισκέψιμο παραγωγικό αγρόκτημα, με εγκατάσταση ελληνικών ποικιλιών οιναμπέλου, στοχεύοντας στη διατήρηση και διάδοση των αρχέγονων ελληνικών οιναμπέλων και εγκατάσταση νέων φυτειών σε βιολογικές καλλιέργειες φουντουκιάς εμβολιασμένων με τρούφα.

Εξάλλου, το κρατικό κτήμα θα παρέχει εκπαίδευση τόσο σε φοιτητές όσο και σε νέους γεωργούς για την αναβάθμιση της πρωτογενούς παραγωγής που αποτελεί ζητούμενο στη σημερινή εποχή, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το επιστημονικό προσωπικό του Κρατικού Κτήματος και εγκρίθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.