ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για επίδομα ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για επίδομα ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους

Τροπολογία για την επαναφορά χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους και εποχικούς πυροσβέστες για το διάστημα που δεν εργάζονται και είναι άνεργοι κατέθεσε σήμερα η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις» καθώς, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο υπουργός Εργασίας στο ίδιο νομοσχέδιο έχει καταθέσει αντίστοιχη τροπολογία, που κατά τη γνώμη μας δεν λύνει ολοκληρωμένα το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, που οι μνημονιακές κυβερνήσεις δημιούργησαν (καθώς επαναχορηγεί μόνο το μισό επίδομα ανεργίας και με δυσκολότερες προϋποθέσεις)».

«Την ώρα που το ποσοστό ανεργίας στη χώρα έχει φτάσει στο 30% και οι προβλέψεις όλων των ειδικών μιλούν για περαιτέρω αύξησή της, ο μνημονιακός νόμος 3986/2011 για τις προϋποθέσεις επιδότησης αφήνει ουσιαστικά χωρίς επίδομα ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους, που χάνουν τη δουλειά τους», σημειώνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το μέτρο αυτό θίγει ιδιαίτερα τους εποχικά εργαζόμενους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει ήδη συμπληρώσει, όπως είναι λογικό, το όριο των 450 ημερών, διότι εργάζονται ορισμένους μήνες του έτους και επιδοτούνται κάθε χρόνο, ανάλογα με τα ένσημά τους για τους υπόλοιπους.

Από τη ρύθμιση, προσθέτουν, «θίγονται και οι εποχικοί Πυροσβέστες, των οποίων η πρόσληψη εγκρίθηκε στις 10-6-2013 και δεδομένων των γραφειοκρατικών διαδικασιών που έπρεπε να ακολουθήσουν της απόφασης, η έναρξη εργασίας ανεστάλη περαιτέρω, με αποτέλεσμα οι μήνες απασχόλησης να μην υπερβαίνουν τους πέντε».