ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Ανάγκη προσέλκυσης νέων εταιρειών για έρευνα και ανάπτυξη

Χατζηδάκης: Ανάγκη προσέλκυσης νέων εταιρειών για έρευνα και ανάπτυξη

Την ελπίδα να προσελκύσουμε νέες εταιρίες ώστε να εγκαταστήσουν τμήματα ερευνών και ανάπτυξης στην Ελλάδα, εξέφρασε απόψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κ. Χατζηδάκης τονίζοντας ότι η αρχή έχει γίνει με τις εταιρίες Nokia, SAP και ZTE.

Μιλώντας το απόγευμα στην εκδήλωση του ΣΕΒ για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας υποστήριξης νέων επιστημόνων για τη δημιουργία επιχειρήσεων «Μαζί στην εκκίνηση», ο υπουργός ανέφερε ότι η σύνδεση της ακαδημαϊκής - ερευνητικής κοινότητας με την αγορά είναι αυτονόητη για τη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής γενιάς, και χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την πρωτοβουλία του Συνδέσμου καθώς διαθέτει όπως είπε όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για να γυρίσουμε σελίδα: υποστήριξη στους νέους επιστήμονες που θέλουν επιχειρήσουν, ενίσχυση της καινοτομίας και συνεργασία βιομηχανίας, πανεπιστημίων και έρευνας, δηλαδή τη λεγόμενη και «τριπλή έλικα».

«Η σημερινή πρωτοβουλία σας, συμβολίζει την αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα στην παραγωγική της βάση για να χτίσουμε μιαν οικονομία ανταγωνιστική και εξωστρεφή», ανέφερε ο υπουργός και εξέφρασε την ευχή η συγκεκριμένη δράση να βρει πολλούς μιμητές. Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ακόμη ότι για την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αποτελεί κεντρική επιλογή η δημιουργία ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την καινοτομία και τη νέα επιχειρηματικότητα, το οποίο θα περιλαμβάνει μια σειρά από θεσμικές αλλαγές, όπως για τα ζητήματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, τα ειδικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις, το νομικό πλαίσιο για τα start-ups, μέτρα διευκόλυνσης του επιχειρείν και απλοποίησης των διαδικασιών κλπ.

Παράλληλα, θα εμπεριέχει και συγκεκριμένες δράσεις όπως π.χ. τη συνεργασία ακαδημαϊκής κοινότητας-ερευνητικών κέντρων-αγοράς, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, την εισαγωγή τεχνογνωσίας κ.α. ενώ συνδυάζεται και με τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, που θα δίνει περισσότερο βάρος από τα προηγούμενα στην επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία.