ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τα κουκιά στα… Likes!

Από τα κουκιά στα… Likes!

Παλιά στα κόμματα μετρούσαν τη δυναμική τους με τα περίφημα κουκιά… Πλέον στα κομματικά επιτελεία μετρούν…Likes!

Στην αρχαία Ελλάδα, την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, την γαλλική επανάσταση, το παλάτι του Μπάκιγχαμ, τον νέο κόσμο (Μασαχουσέτη), τα κουκιά αποτελούσαν τους κλήρους, δηλαδή τα ψηφοδέλτια. Στην αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη τα ξερά (προς το μαύρο) κουκιά εξέφραζαν διαφωνία και τα χλωρά (λευκά, ανοιχτά πράσινα) συγκατάθεση. Περίεργο, αν σκεφτεί κάποιος ότι τα χλωρά κουκιά περιέχουν περισσότερο κυάνιο (δηλητήριο), από τα βρασμένα ή τα ξερά.

Στη σημερινή εποχή τα κουκιά έχουν αντικατασταθεί από τα Likes. Τα κόμματα μάλιστα έχουν προσλάβει ειδικούς των Sosial Media, των γνωστών Facebook και Twitter, για να μετρούν καθημερινά τη δυναμική του κόμματος, την απήχηση που έχουν οι προτάσεις στον κόσμο, αλλά και για την επικοινωνία με τους πολίτες, μιας και η επικοινωνία είναι άμεση και οι απαντήσεις δίνονται μέσα σε λίγα λεπτά.

Ακόμα και υποψήφιοι βουλευτές μετρούν το… «κλίμα» από την απήχηση που έχουν οι προσωπικές τους σελίδες σε Facebook και Twitter.

Εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται στον... αέρα του Διαδικτύου η «Πρωτοβουλία των 58 για την Κεντροαριστερά».

Οι διαχειριστές της σελίδας (http://kentro.aristera.gr/start/) παρακολουθούν και την επισκεψιμότητα, καθώς θέλουν να δουν –αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς- το ενδιαφέρον των χρηστών του Διαδικτύου.

Αντίστοιχη σελίδα υπάρχει και στο Facebook. Και όπως καταλαβαίνετε, κάθε like γεμίζει με ευφορία και αισιοδοξία τους επικεφαλής της πρωτοβουλίας.

Ανάλογες μετρήσεις με… Likes πραγματοποιούν και τα υπόλοιπα κόμματα. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί ελληνική καινοτομία, καθώς και στον υπόλοιπο κόσμο τα κόμματα μετρούν τη δυναμική τους μέσα από τα Social Media.