ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοί θα καθίσουν την τρόικα στο «σκαμνί»

Αυτοί θα καθίσουν την τρόικα στο «σκαμνί»

Η επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ετοιμάζεται να αναθέσει σε δύο ευρωβουλευτές τη σύνταξη έκθεσης για τα πεπραγμένα της τρόικας

Να εντείνει τις ελεγκτικές διαδικασίες αποφάσισε η επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, μετά τις δημόσιες ακροάσεις των στελεχών της τρόικας κατά το τρέχον έτος, σκοπεύοντας να αναθέσει, σε δύο ευρωβουλευτές, τη σύνταξη κοινοβουλευτικής έκθεσης για τα πεπραγμένα των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Ο ένας ευρωβουλευτής θα είναι ο κεντροδεξιός Αυστριακός Ότμαρ Κάρας, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και ο έτερος ο Γάλλος σοσιαλιστής Λιεμ Χοάγκ Γκοέ, γεννηθείς το 1964, στη Σαϊγκόν. Θα συνεπικουρούνται από τον Βέλγο Φιλίπ Λάμπερντς και τον Ολλανδό Ρερκ Γιαν Έπινκ, που θα έχουν τον ρόλο του σκιώδους εισηγητή για λογαριασμό άλλων επιτροπών της Ευρωβουλής.

Σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, ο διορισμός τους θα αποφασιστεί επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα και αποστολή τους θα είναι να «ρίξουν φως» στον τρόπο με τον οποίο εργάζεται η τρόικα και να συντάξουν τις σχετικές «εκθέσεις πρωτοβουλίας», εντός του πρώτου τετραμήνου του 2014.

Στην παρούσα φάση, ωστόσο, οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπραγματεύονται το εύρος της έρευνας. Σε δηλώσεις του προς τον Τύπο, ο κ. Κάρας δήλωσε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα των ερευνών, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η αξιολόγηση δεν πρέπει να οδηγήσει, αναγκαστικά, σε καταδίκη».

Οι επικεφαλής των δανειστών θα βρεθούν αντιμέτωποι με την "εξεταστική" επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να αναζητηθούν οι πιθανές τους ευθύνες για τις αστοχίες στα Μνημόνια.

Μετά από απόφαση της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, θα εξεταστεί η δράση των αξιωματούχων που διαμόρφωσαν τα Μνημόνια και σε αρκετές περιπτώσεις άσκησαν ασφυκτική πίεση στις κυβερνήσεις των κρατών που είναι βυθισμένες στην οικονομική κρίση, χωρίς να υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εξεταστική θα εξετασθούν τόσο η μεθοδολογία της τρόικας κατά τη συγκέντρωση στοιχείων, όσο και τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις της, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με καθημερινή εφημερίδα, θα εξετασθεί ο ρόλος ιδιωτικών συμβουλευτικών οίκων όπως ο αμερικανικός Alvarez & Marsal, στον οποίο προσέφυγε η κυπριακή κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις για το δάνειο από την τρόικα.

Διαβάστε επίσης:

Στο σκαμνί η τρόικα: Εξεταστική για τα Μνημόνια στο Ευρωκοινοβούλιο

Ευρωβουλή: Δεν έπρεπε να μειωθεί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων