ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπούλιας: Ευκαιρία για νέα ώθηση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις

Παπούλιας: Ευκαιρία για νέα ώθηση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις αλλά και τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον αλβανό ομόλογό του Μπουγιάρ Νισάνι στα Τίρανα.

«Η επίσκεψή μου στα Τίρανα μας δίνει την ευκαιρία να δώσουμε μία νέα ώθηση στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις, να βασίσουμε τις σχέσεις μας στα στοιχεία που μας ενώνουν» είπε ο κ. Παπούλιας, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην ελληνική εθνική μειονότητα όσο και στους αλβανούς μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα.

«Η ελληνική εθνική μειονότητα αποτελεί σταθερό και άρρηκτο δεσμό φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και λαών μας. Οι Έλληνες της Αλβανίας είναι ένα από τα πιο δυναμικά τμήματα της αλβανικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, τα δικαιώματα των οποίων όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Από την άλλη πλευρά, οι εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανών μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα αποτελούν επίσης ένα ισχυρό συνδετικό στοιχείο στις σχέσεις μας».

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε οικονομική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, και θα δώσει, όπως ανέφερε, την ευκαιρία σε έλληνες και αλβανούς επιχειρηματίες να ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Με τον Πρόεδρο της Αλβανίας συζητήθηκε επίσης η ελληνο-αλβανική ενεργειακή συνεργασία, με τον κ. Παπούλια να σημειώνει πως ο δια-αδριατικός αγωγός φυσικού αερίου, η επιλογή του οποίου αποτελεί ένα νέο πεδίο συνεργασίας, δημιουργεί νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

Συζητήθηκε επίσης η Συμφωνία για τον Καθορισμό Θαλασσίων Ζωνών.

Σε ό,τι αφορά στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο κ. Παπούλιας τόνισε πως η Ελλάδα επιδιώκει να εξευρεθεί ένα κοινά αποδεκτό, οριστικό όνομα, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις.

Παράλληλα διαβεβαίωσε τον αλβανό Πρόεδρο ότι κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ελληνικής Προεδρίας, η Ελλάδα θα προωθήσει ενεργά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, όπως και εις το παρελθόν αταλάντευτα έπραξε.