ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Απόρρητα» τα πρακτικά του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης

«Απόρρητα» τα πρακτικά του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης

Απόρρητα είναι τα πρακτικά συζητήσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με το οποίο ενημερώνει βουλευτή που τα ζήτησε ότι δεν γίνεται αυτά να διαβιβαστούν στη Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνει, ωστόσο, ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξετάζει όλες τις νομικές και πρακτικές παραμέτρους, ώστε οι ενδιαφερόμενοι βουλευτές να αποκτούν πρόσβαση σε αποσπάσματα των Πρακτικών αυτών προκειμένου η Εθνική Αντιπροσωπεία να έχει ενημέρωση.

Το θέμα ανέκυψε με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχε υποβάλει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ζητώντας από τον κ. Μητσοτάκη να διαβιβάσει τα πρακτικά του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης που αφορούν στην αναδιάρθρωση των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και των ΑΕΙ, διότι «όλες οι αποφάσεις καλύπτονται από πέπλο μυστικότητας». Η βουλευτής ζητούσε ακόμη τις εκθέσεις αξιολόγησης και τις εισηγήσεις του κ. Μητσοτάκη.

Σε απάντηση της ερώτησης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σπεύδει να θυμίσει στη βουλευτή ότι, σύμφωνα με τον Κώδικα Νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (ΠΔ 63/2005), τα πρακτικά συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων είναι απόρρητα. Το δε απόρρητο των συζητήσεων διαρκεί για όσο χρόνο ισχύει και το απόρρητο των συζητήσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Ως εκ τούτου, τα πρακτικά των συζητήσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης ως συλλογικού οργάνου είναι, κατά τα ανωτέρω, απόρρητα», αναφέρει ο υπουργός. Προσθέτει, όμως, ότι «παρόλα αυτά, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προκειμένου να ανταποκριθεί στην ανάγκη για πλήρη ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, εξετάζει όλες τις νομικές και πρακτικές παραμέτρους ώστε οι ενδιαφερόμενοι κάθε φορά βουλευτές να αποκτούν πρόσβαση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε αποσπάσματα των πρακτικών των συζητήσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης».

Όσον αφορά στις εκθέσεις αξιολόγησης και τα σχέδια στελέχωσης φορέων και υπηρεσιών, ο κ. Μητσοτάκης παραπέμπει στα αρμόδια υπουργεία.