ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οφέλη για «κάρφωμα» φοροφυγάδων-Στους 116 οι επίορκοι εφοριακοί (vid)

Οφέλη για «κάρφωμα» φοροφυγάδων-Στους 116 οι επίορκοι εφοριακοί (vid)

Στους 116, ανέρχονται οι εφοριακοί υπάλληλοι οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τις υπηρεσίες τους, από την 1η Ιουλίου 2012 έως και σήμερα, επειδή τους επιβλήθηκε το μέτρο της αργίας ή ποινή οριστικής παύσης.

Όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, από την 1η Ιουλίου 2012 έως και σήμερα απομακρύνθηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου, 111 εφοριακοί υπάλληλοι λόγω επιβολής του διοικητικού μέτρου της αργίας λόγω αυτοδίκαιης έκπτωσης, 4 ένεκα αμετάκλητης ποινικής καταδίκης και ένας λόγω εκτέλεσης της πειθαρχικής ποινής.

Όπως ειδικότερα ενημερώνει ο υφυπουργός Οικονομικών, από τον Ιούνιο του 2012 και έως τις 8 Οκτωβρίου 2013, παραιτήθηκαν λόγω συνταξιοδότησης από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών 897 υπάλληλοι και απολύθηκαν αυτοδικαίως, ομοίως λόγω συνταξιοδότησης, 46 υπάλληλοι.

Ωστόσο, από 1ης Ιανουαρίου 2012 έως και σήμερα, διορίστηκαν και ανέλαβαν καθήκοντα σε οργανικές θέσεις υπαλλήλων κλάδου Εφοριακών του υπουργείου Οικονομικών, μέσω ΑΣΕΠ, 449 υπάλληλοι.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παρέχονται οφέλη σε όσους πολίτες καταδίδουν όσους φοροδιαφεύγουν.

Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Θανάση Νταβλούρου για το θέμα της παροχής κινήτρων σε όσους καταγγέλλουν φορολογικά αδικήματα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι :

«Η ενεργητική συνδρομή των πολιτών στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης δημόσιας πολιτικής για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της παραβατικότητας, είναι μείζονος σημασίας».

Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει παράλληλα ότι «η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβατικότητας προϋποθέτει πρωτίστως τη συνεχή ηθική ευαισθητοποίηση και εγρήγορση των πολιτών για τα θέματα προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, ανεξάρτητα από τα όποια υλικά κίνητρα δύναται να θεσμοθετηθούν».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, είπε ότι «είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου η έναρξη διαλόγου με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για το ζήτημα της προστασίας όσων καταγγέλλουν παράνομες πράξεις που ζημιώνουν το Δημόσιο, λόγω της συντελεσθείσας ευρείας απώλειας τελωνειακών ή φορολογικών εσόδων».

Διαβάστε επίσης:

Την πόρτα της εξόδου είδαν 116 επίορκοι εφοριακοί

Κίνητρα για όσους «καρφώνουν» τους φοροφυγάδες εξετάζει η κυβέρνηση