ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Τούρκοι και το επίθετο του Ευάγγελου Βενιζέλου

Οι Τούρκοι και το επίθετο του Ευάγγελου Βενιζέλου

Από την Τουρκία επανέρχεται αυτή τη φορά -ύστερα από σκοπιανό έντυπο - η ιστορία περί του επώνυμου του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, θέμα περί του οποίου συνεργάτες του χαρακτηρίζουν ψεύδος και προβοκάτσια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα NEWSBOMB, η τουρκική εφημερίδα Aksam με τον τίτλο «Ο Βενιζέλος είναι ''Τούρκογλου''» γράφει ότι υπήρξε ισχυρισμός πως το πραγματικό επώνυμο του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου είναι «Τούρκογλου». Το θέμα προέκυψε, ισχυρίζεται η εφημερίδα, από καταγραφές του ιστότοπου Wikileaks στον οποίο υπάρχει ισχυρισμός ότι ο Βενιζέλος γεννήθηκε με το επώνυμο αυτό (Turkoglu) το 1957.

Τον ισχυρισμό αυτό τον έχουν διατυπώσει από παλιά διάφορα ιστολόγια - ακόμα και η «βικιπαίδεια», τελικά τον απέσυρε. Πηγές από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι οι εικασίες αυτές επαναλαμβάνονται από περιθωριακά έντυπα και από στελέχη της «Χρυσής Αυγής». Στον ίδιο τόνο, η ακραία και περιθωριακή εφημερίδα «Ντέβνικ» των Σκοπίων εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου- με αφορμή το όνομα της πΓΔΜ.

Το φαιδρό κείμενο της σκοπιανής φυλλάδας έγραφε δήθεν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει γεννηθεί με το επώνυμο «Τούρκογλου», που θα πει στα τουρκικά «γιος του Τούρκου», και ότι έχει αλλάξει το όνομά του, Σύμφωνα με αναφορά του ανταποκριτή του σκοπιαπροκειμένου να προχωρήσει στην πολιτική του σταδιοδρομία.

venizelos-5706

Όπως αναφέρει η NEWSBOMB, σύμφωνα με αναφορά του ανταποκριτή του σκοπιανού πρακτορείου από τις Βρυξέλλες, οι πληροφορίες αυτές γνωστοποιήθηκαν από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα με τηλεγράφημα προς την έδρα τους και παρουσιάσθηκαν από τον ιστότοπο "Wikileaks".

Η άκρη του νήματος

Βεβαίως η άκρη της ιστορίας είναι πολύ παλιότερη. Ο ισχυρισμός αυτός δημοσιεύθηκε σε μικρής κυκλοφορίας έντυπο που αναπαράχθηκε το 2007 από τον αρθρογράφο Ν. Νικολάου σε μεγάλη εφημερίδα. Τότε, στις 12 Ιουνίου 2007, ο κ. Βενιζέλος είχε στείλει επιστολή όπου μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την εφημερίδα NEWSBOMB, γράφει τα εξής:

«Ο κ. Νικολάου θα όφειλε- εφόσον θέλει να τεκμηριώνει τις απόψεις του- να ρωτήσει για να μάθει ότι αυτή η ιστορία περί δήθεν αλλαγής του επωνύμου μου που γράφτηκε κάποτε σε έντυπο μικρής κυκλοφορίας είναι απολύτως ψευδής. Συνιστά επανάληψη σχολίων που είχαν διατυπωθεί προ πολλών δεκαετιών για το επίθετο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Όταν η «πληροφορία» αυτή επαναλήφθηκε έπαψα να την αντιμετωπίζω με χιούμορ.

Ας μάθει λοιπόν και ο κ. Νικολάου ότι η πατρική μου οικογένεια κατάγεται από την επαρχία Καρυστίας του Νομού Ευβοίας όπου απαντάται συχνά το επίθετο. Ευτυχώς δε στην Εύβοια διατηρούνται ανέπαφα από ιδρύσεως του νεοελληνικού κράτους και τα μητρώα αρρένων και τα στρατολογικά μητρώα και τα κληρικολόγια (καθώς και ο παππούς μου και ο προπάππος μου ήσαν ιερείς).

Φέρω το φυσικό μου επίθετο και χαίρομαι γιατί διαμόρφωσα με αυτό αλλά όχι χάρις σε αυτό την επιστημονική, επαγγελματική, κοινωνική και πολιτική μου υπόσταση».

Πηγή: Εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

Ψάχνουν τον «ρουφιάνο» για το deal «Πανγαίας» - Στάινμετζ

Εγγύηση σταθερότητας οι Ένοπλες Δυνάμεις

Το δόλωμα της Αντιτρομοκρατικής με τα θαμμένα όπλα