ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση με τις πολυεθνικές του φαρμάκου!

ΠΑΣΟΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση με τις πολυεθνικές του φαρμάκου!

Το θέμα της μείωσης των τιμών φαρμάκων, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), καθώς επίσης και η άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των ανέργων και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Με αφορμή το θέμα της μείωσης στην τιμή φαρμάκων, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να ασκεί έντονη κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, για την απόφασή του να μην ψηφίσει μια διάταξη «με την οποία μειώνονται οι τιμές σε 6.000 φάρμακα» και η οποία «εξυπηρετεί σαφέστατα τα συμφέροντα των πολιτών και των ασφαλιστικών ταμείων» και κάνει λόγο για «σχέσεις» του ΣΥΡΙΖΑ με τις πολυεθνικές του φαρμάκου. Επιπλέον, στη σχετική ανακοίνωση για τη συνεδρίαση του Συντονιστικού, τονίζεται ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει απόλυτα στη θέση της, «καταλογίζοντας τις ευθύνες σ' όσους αρνήθηκαν θετική ψήφο στη διάταξη για τη μείωση της τιμής των 6.000 φαρμάκων» και καλεί τον υπουργό Υγείας «να μην δεχθεί την απαράδεκτη πρόταση του κ. Τσίπρα για την αναβολή ψήφισης της διάταξης (παραπομπή στις καλένδες)».

Ακόμα, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι «εκ των προτέρων» ζητεί από το υπουργείο και θα στηρίξει διάταξη ανάλογης μείωσης και για άλλα φάρμακα, «ώστε να εξυγιανθεί πλήρως μια κατάσταση που υπονόμευε τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων». Ειδικότερα, στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι «απεδείχθη ιδιαίτερα σημαντική» η πρωτοβουλία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία για την εν λόγω διάταξη και προστίθεται πως «επί 5 ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ ψελλίζει αστείες δικαιολογίες και αδυνατεί να εξηγήσει τον λόγο που επιβάλλει την αρνητική στάση του» για τη σχετική διάταξη. «Οι σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις πολυεθνικές τού φαρμάκου έγιναν σε αυτό το διάστημα απόλυτα ορατές», υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ότι «έφθασαν, δυστυχώς, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο να υπονομεύουν ανοιχτά τον ΕΟΦ, και να δημιουργούν αδικαιολόγητα σκιές για τη δημόσια Υγεία προκειμένου να «θολώσουν τα νερά» για τις επιλογές τους».

tsipras-aftodioikisi

Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει τον Προϋπολογισμό και ζητεί μέτρα για τους άνεργους και την κοινωνική συνοχή. Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρεται, αποφάσισε να στηρίξει ενεργά και να ψηφίσει το Σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2014, σημειώνοντας ωστόσο ότι «παράλληλα με τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, που διασφαλίζει και την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν άμεσα μέτρα που προωθούν την κοινωνική συνοχή, βοηθώντας τους μακροχρόνια ανέργους και τους πολίτες που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού». Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται ότι οι δυνατότητες για τέτοιου είδους μέτρα ενισχύονται από τη «σοβαρή επιτυχία της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013» και από τις «ανάλογες σημαντικές προβλέψεις για το 2014». Επιπλέον, «υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Πρόγραμμα της Οικονομικής Πολιτικής το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα επιτευχθεί καθ' υπέρβασιν των στόχων που έχουν τεθεί, μπορεί να διανεμηθεί σε κοινωνικές παροχές». Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ προτείνει και εμμένει στην άμεση υιοθέτηση των παρακάτω μέτρων:

α) Ανακούφισης των ανέργων με:

- Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για άλλους 50.000 ωφελούμενους, που θα υλοποιηθεί εντός του 2014.

- Τη διεύρυνση του προγράμματος εισόδου στην αγορά εργασίας για επιπλέον 80.000 νέους.

- Την εφαρμογή του νόμου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που διατηρούν ή δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

- Την αξιοποίηση των πόρων από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο για την ανάπτυξη επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας.

β) Αποκατάστασης αδικιών και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής με:

- Χορήγηση του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, χωρίς ηλικιακό όριο και εφόσον, βεβαίως, πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις, που αφορούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

- Επαναφορά του βασικού πλαισίου για την απονομή της σύνταξης των ανασφαλίστων υπερηλίκων, με τις αναγκαίες βελτιώσεις που αποτρέπουν την καταστρατήγηση και το καθιστούν δικαιότερο. Στην κατεύθυνση αυτή, η νέα ρύθμιση θα πρέπει να προβλέπει πενταετή μόνιμη και νόμιμη διαμονή στη χώρα, αντί της εικοσαετίας που προβλέπει η σχετική διάταξη του νόμου 4093/2012, που έχει οδηγήσει στην περικοπή των συντάξεων σε περίπου 30.000 υπερήλικες και την αφαίρεση του δικαιώματος για περίθαλψη.

- Ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη όλων των ανασφαλίστων μακροχρόνια ανέργων, επαγγελματιών που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και η -με εισοδηματικά κριτήρια- αντίστοιχη κάλυψη για πολίτες που αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές στα ταμεία τους.

Εξάλλου, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης σοβαρών προβλημάτων που παρατηρούνται με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των παροχών, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλία για τη βελτίωση της επέκτασης του πλαισίου απονομής προσωρινής σύνταξης (3996/2011), καθώς και τη συνέχιση της καταβολής των αναπηρικών συντάξεων και των προνοιακών επιδομάτων, στις περιπτώσεις που με υπαιτιότητα των ΚΕΠΑ καθυστερεί η επανεξέταση για τα άτομα με αναπηρία».

pasok-xarilaou-trikoupi-grafeia

Διάλογος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Όσον αφορά τα θέματα που άπτονται του χώρου της Υγείας, «είναι βασική θέση του ΠΑΣΟΚ η μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και η δημιουργία του εθνικού δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Όμως ο διάλογος γι' αυτήν τη μεταρρύθμιση δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκφυλίζεται σε μια άγονη σύγκρουση για το αν θα υπάρξουν απολύσεις, όπως δυστυχώς γίνεται σήμερα», τονίζει το Συντονιστικό, υποστηρίζοντας ότι «είναι ώρα ο υπουργός να καταθέσει στον διάλογο την ολοκληρωμένη μελέτη- πρόταση για την ΠΦΥ, ώστε να συζητήσουμε και να διασφαλίσουμε την ποιοτική αναβάθμιση και την καθολικότητα των υπηρεσιών της προς του πολίτες».

Στο ίδιο πλαίσιο, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι «σ' αυτό το διάστημα, καλό είναι να αποφεύγονται επί μέρους αναφορές που δημιουργούν γενικευμένη εργασιακή ανασφάλεια και κατά κανόνα δεν απηχούν την πραγματικότητα» και καλεί τους γιατρούς, το προσωπικό, τους φορείς της Υγείας, να προσέλθουν με ευθύνη σ' αυτό τον διάλογο -και χωρίς αποφάσεις σύγκρουσης- αναζητώντας τις αναγκαίες συναινετικές λύσεις για τις ειδικότητες που θα χρειασθούν οι μονάδες της ΠΦΥ και για τον τρόπο αξιολόγησης του προσωπικού που θα τις στελεχώσει.

Διαβάστε επίσης:

Κεδίκογλου:Να αποφασίσει ο Τσίπρας αν είναι με τον λαό ή τα συμφέροντα

Αλέξης Τσίπρας: Να αποσύρετε την επίμαχη τροπολογία για τα φάρμακα

Η απάντηση της «Αυγής» στον Άδωνι Γεωργιάδη

ΣΥΡΙΖΑ: Ντίλερ των πολυεθνικών ο Άδωνις Γεωργιάδης

Στυλιανίδης: Πρέπει να στηριχτεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία (video)