ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαυτάρης:Άλλες οι συνθήκες για το γάλα στην Ελλάδα αντί της Β.Ευρώπης

Τσαυτάρης:Άλλες οι συνθήκες για το γάλα στην Ελλάδα αντί της Β.Ευρώπης

Τo ενδεχόμενο η επέκταση ζωής του γάλακτος να ανοίξει ζητήματα που άπτονται της υγείας του καταναλωτή, επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Αν πούμε ότι εμείς θα επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής στις εννέα ημέρες, μπορεί να έχουμε περισσότερα ζητήματα διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή και να προκληθούν προβλήματα», δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης και προσέθεσε: «Την άποψή μου τη λέω δημόσια με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο. Στην Ελλάδα η φρεσκότητα υπολογίστηκε σε πέντε ημέρες, ενώ σε βορειότερες χώρες, όπως στην Ολλανδία ή τη Φινλανδία, φτάνει στις επτά ημέρες διότι επικρατούν συγκεκριμένες συνθήκες παραγωγής». Ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε ότι αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει στις βόρειες χώρες, στην Ελλάδα το γάλα μεταφέρεται πολλές φορές σε «γκιούμι» (μεταλλικές κανάτες) και όχι σε ειδικές παγολεκάνες, σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου, με τα φορτηγά να διανύουν αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων.

«Δεν είναι αυτόματη η μεταφορά ενός μοντέλου από ένα σημείο της Ευρώπης σε ένα άλλο, λόγω συγκεκριμένων ιδιαιτεροτήτων», υπογράμμισε. Πρόσθεσε πάντως πως αν η επέκταση περάσει «θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι διασφαλίζεται ο καταναλωτής στις συγκεκριμένες συνθήκες του τόπου και για αυτό στη συζήτηση πρέπει να μπει και ο καταναλωτής και η υγεία του και η υποστήριξη της ντόπιας παραγωγικής διαδικασίας», ξεκαθάρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ως προς το ενδεχόμενο καθιέρωσης συστήματος πολλαπλών ημερών φρέσκου γάλακτος με ειδική σήμανση «μίας ημέρας», «δύο ημερών» κ.λπ., ο υπουργός είπε ότι «η φρεσκάδα δεν μπορεί να ορίζεται με επίθετα διότι είναι ποιοτικός δείκτης» κι επεσήμανε πως «όταν ορίζεις μια έννοια με επίθετα θα πρέπει να υπάρχει η έννοια των βαθμών, φρέσκο, φρεσκότερο, φρεσκότατο».

Διαβάστε επίσης:

Σκορδάς: Εξετάζουμε αύξηση της διάρκειας ζωής για το φρέσκο γάλα

Ποιες αλλαγές προτείνει ο ΟΟΣΑ για να πέσουν οι τιμές στην αγορά