ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Ανεχτήκαμε και λουστήκαμε δεκαετίες τα εμπόδια στην αγορά

Χατζηδάκης: Ανεχτήκαμε και λουστήκαμε δεκαετίες τα εμπόδια στην αγορά

Αποφασισμένος να προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση αγορών όπως αυτή του γάλακτος, παρά τις έντονες αντιδράσεις, εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

«Αυτά τα ανέχτηκε επί δεκαετίες το πολιτικό σύστημα και στο τέλος τα λούστηκε. Αυτό δεν θα συνεχιστεί» διεμήνυσε ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Φεύγουμε από την προκρούστεια λογική των πέντε ημερών... Είναι λίγο αστεία αυτά, αν είναι δηλαδή 5,5 ημέρες και όχι 5 η διάρκεια του γάλακτος δεν είναι φρέσκο; γιατί να μην έχει πρόσβαση ο καταναλωτής σε χαμηλότερη τιμή;» διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

«Την ώρα που 1 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλείες τους, έχουν δεχθεί μειώσεις στα εισοδήματά τους και κανείς δεν εχει κλάψει γι’ αυτούς, ας έρθουν και κάποιες κοινωνικές ομάδες να συνεισφέρουν κάτι για να βγούμε από την κρίση. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να αγοράζουμε το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη ή να αγοράζουμε ψωμί κατά προσέγγιση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κυρίως τους πολλούς ανυπεράσπιστους έλληνες καταναλωτές. Πρέπει να βγάλουμε από τη μέση εμπόδια στην αγορά, που αφορούν κυρίως τη νομοθεσία, οι ομάδες αυτές κερδίζουν τη δική τους μάχη και όλοι μαζί χάνουμε τον πόλεμο».

Αναφερόμενος εξάλλου σε θέματα υγείας που θα επικαλεστούν φορείς και κλάδοι (ανάλογη δήλωση είχε κάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης την Πέμπτη), ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε «πολλά τέτοια θα πούνε όσον αφορά την υγεία και θα τα ακούσετε και για τα φάρμακα και για το ψωμί».

«Αυτό που γίνεται στο γάλα είναι σχεδόν μοναδικό. Εμείς έχουμε βάλει το όριο των πέντε ημερών στην φρεσκάδα. Φτάσαμε να είμαστε ελλειμματικοί σε γάλα ενώ έχουμε τον περιορισμό, στα νησιά δεν έχουμε καθόλου φρέσκο γάλα. Λέμε αντί 5 ημέρες φρέσκο και τίποτε άλλο να δώσουμε σε τοπική βιομηχανία γάλακτος 1, 2 ,4 ή 7 ημερών. Το αν είναι φρέσκο ή δεν είναι φρέσκο έχει να κάνει με κάποια θρεπτικά συστατικά θα αποδεικνύεται με μετρήσεις όπως γίνεται στο εξωτερικό, όχι με ιδεοληψίες» υπογράμμισε.