ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί αποχωρεί (και πάλι) το Κατάρ από το Ελληνικό

Γιατί αποχωρεί (και πάλι) το Κατάρ από το Ελληνικό

Για δεύτερη φορά το Κατάρ αποχωρεί από το διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Αυτή την περίοδο, «μαζεύονται» οι προσφορές από το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου το επόμενο χρονικό διάστημα να καθοριστούν οι όροι της πώλησης.

Το Κατάρ αποχώρησε, αφού, όπως έχει αποδείξει και στο παρελθόν, πάγια τακτική του είναι να «χτυπά» με απευθείας αναθέσεις και όχι με διεθνείς διαγωνισμούς.

Το Κατάρ είχε αποχωρήσει μια ακόμα φορά από τον διαγωνισμό, ενώ αποφάσισε να επιστρέψει το Φεβρουάριο του 2013, μετά από επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ντόχα. Τότε είχαν υπογραφεί με την κυβέρνηση σχετικές ρήτρες εμπιστευτικότητας που άνοιγαν το δρόμο για τη συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό.

Οι λόγοι που είχαν ωθήσει το Κατάρ στο να αποσύρει το ενδιαφέρον του από το Ελληνικό ήταν το αίτημά του για μειωμένη φορολογία, αλλά και για μεταφορά κυβερνητικών υπηρεσιών στην έκταση του Ελληνικού, έκτασης σχεδόν 6.000 στρεμμάτων.

Το ενδιαφέρον του Κατάρ για το Ελληνικό, είχε ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου του 2010, όταν ο εμίρης του κράτους, σεΐχης Χάμαντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στο περιθώριο των εργασιών της 65ης Συνόδου του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

Κατά πληροφορίες, έχει ξεκινήσει να ψάχνει επενδύσεις σε ακίνητα εντός της ελληνικής επικράτειας. Μετά την αποχώρηση του Κατάρ, στη διεκδίκηση μένουν τρεις όμιλοι, και συγκεκριμένα η βρετανική London & Regional Properties, η ισραηλινή Elbit και η Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Πηγή: Εφημερίδα NEWSBOMB