ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α.Σαμαράς:Δίνουμε μάχη για την προστασία ανέργων, φτωχών, μικρομεσαίων

Α.Σαμαράς:Δίνουμε μάχη για την προστασία ανέργων, φτωχών, μικρομεσαίων

«Δίνουμε τη μάχη για πλήρη προστασία των ανέργων, των φτωχών και μικρομεσαίων στρωμάτων. Για να υπάρξει υγιής τραπεζική πίστη που δεν ευνοεί μόνο τις τράπεζες αλλά και τους πολίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Αναφερόμενος στην φορολογία των ακινήτων ο κ. Σαμαράς είπε ότι τα ακίνητα θα φορολογηθούν με ενιαίο τρόπο, ότι το συνολικό ύψος θα παραμείνει στο επίπεδο του 2013, αλλά με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ελάφρυνση για το 75% των νοικοκυριών.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζοντας ότι «τα χειρότερα περάσαν και η επόμενη χρονιά θα είναι χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Για πρώτη φορά εφέτος καλύψαμε τις ανάγκες μας και θα μας μείνει και κάτι, δεν θα δανειστούμε, αυτό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Μέχρι τώρα αποφύγαμε την χρεοκοπία, την οποία πλησιάσαμε. Διαψεύσαμε όμως εκείνους που περίμεναν χρεοκοπία. Τώρα συζητάμε όλοι για ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα και εξωστρέφεια».

sa2

Το τίμημα για την χώρα ήταν σκληρό είπε ο πρωθυπουργός. «Η χώρα έχασε 25% του ΑΕΠ της ενώ το βιοτικό επίπεδο έπεσε κατά 40%, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 27,5 % και στους νέους στο 60%. Τέτοια τεράστια προσαρμογή δεν έχει γίνει μεταπολεμικά σε καμία χώρα. Πάψαμε όμως να παράγουμε ελλείμματα και τώρα θα παράγουμε ανταγωνιστικά προϊόντα. Πρέπει να γιατρέψουμε τις πληγές της κοινωνίας. Κρατηθήκαμε στο ευρώ, η έξοδος θα σήμαινε ξαφνικό θάνατο. Η έξοδος θα σήμαινε πλήρη κατάρρευση της οικονομίας και της κοινωνίας, έλλειψη βασικών αγαθών, καυσίμων και φαρμάκων. Κάποτε μας έλεγαν ότι κινδυνολογούμε λέγοντας αυτά, τώρα παραδέχονται κι εκείνοι ότι δεν έπρεπε να βγούμε από το ευρώ. Κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι δεν θα υπάρξει πλεόνασμα εφέτος, τώρα κατάπιαν την γλώσσα τους. Θα διαψευστούν και στο ότι του χρόνου θα υπάρξει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Τα χειρότερα πέρασαν, η οικονομία σταθεροποιείται, τα σπρεντς πέφτουν» συμπλήρωσε.

sa3

Συνεχίζοντας είπε ότι ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις, εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα. Ανταγωνιστικότητα σημαίνει μείωση της φορολογίας. Εξωστρέφεια σημαίνει να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε σαν χώρα. Ο κ. Σαμαράς έστρεψε τα πυρά του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την συνολική στρατηγικής της, ενώ την κατηγόρησε ότι ποντάρει στην καταστροφή της χώρας. «Ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις. Εκείνοι που πολεμούν τις επενδύσεις - όπως στις Σκουριές της Χαλκιδικής - δεν θέλουν ανάπτυξη. Η ασυδοσία εκείνων που μπλοκάρουν την Ανάπτυξη και τις επενδύσεις θα σταματήσει».

Αναφέρθηκε και στην αναταραχή στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Υγείας λέγοντας ότι «κάποιοι θέλουν να διαλύσουν τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία που ήλεγχαν και απομυζούσαν. Κάποιοι κρατούν την χώρα δέσμια συντεχνιών και προνομίων που δεν υπήρχαν ούτε στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Εμείς προσπαθούμε να βάλουμε σε τάξη τα πανεπιστήμια, εκείνοι θέλουν να τα κλείσουν. Σπάμε τις αλυσίδες και υπάρχουν ορισμένοι που δεν θέλουν να μας αφήσουν. Κάποιοι ποντάρουν και εύχονται στην καταστροφή της χώρας. Προσπαθούν να ματαιώσουν τις επενδύσεις που φέρνουμε στην χώρα» είπε.

sa4

Ο καλύτερος τρόπος για να βγούμε από το μνημόνιο είναι να βγάλουμε πρωτογενή πλεονάσματα ανέφερε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι «κάποιοι φοβούνται ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει την επόμενη χρονιά ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα, που θα επιβεβαιωθεί τον Απρίλιο, θα επιτρέψει την διόρθωση κάποιων αδικιών ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους. Η ανάπτυξη θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Τα καλά νέα για την Ελλάδα θα είναι δυσάρεστα για εκείνους που πόνταραν στην καταστροφή της» συμπλήρωσε.

Οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις, η δημοσιονομική εξυγίανση δεν είναι απλές λέξεις. Για να τα πετύχουμε δίνουμε μάχη με εκείνους που δεν τα θέλουν είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι το 2013 ήταν επώδυνη χρονιά. «Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους είχε ξεπεράσει τα 9 δισ., αλλά τώρα είμαστε στην διαδικασία να τα εξαλείψουμε» επισήμανε.

Αναφέρθηκε στην φορολογία λέγοντας ότι «στόχος μου είναι να υπάρξει ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15%. Αυτό θα γίνει σταδιακά γιατί δεν κάνει να διακινδυνεύσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα. Επίσης σταδιακά θα μειώσουμε και τον ΦΠΑ, που το ξεκινήσαμε με την εστίαση. Παράλληλα θα κάνουμε πράξη το χτύπημα της φοροδιαφυγής».

sa5

Συνεχίζοντας προειδοποίησε: «Σήμερα συζητάμε το στοίχημα της επόμενης ημέρας. Τί ανάπτυξη θέλουμε και πως. Αφήνουμε άλλους να κοιτάνε πίσω, εμείς θέλουμε να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Στον αγώνα της ανάπτυξης κανένας δεν περισσεύει. Πέρα και πάνω από κόμματα, τους θέλουμε όλους μαζί μας αλλά δεν θα αφήσουμε κανέναν να κρατήσει κολλημένη την Ελλάδα στο χθες».

Για τον συνολικό παραγωγικό προσανατολισμό της χώρας είπε ότι πέρα από τον τουρισμό και την ναυτιλία - που δεν εφησυχάζουμε - οφείλουμε να κάνουμε τα εξής: H Ελλάδα πρέπει να παράγει τα πάντα στον πρωτογενή τομέα, στις υπηρεσίες, στην ενέργεια, στην καινοτομία.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στην ενεργειακή πολιτική λέγοντας ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ όταν αξιοποιηθούν πλήρως, μπορούν να καλύψουν το ήμισυ των αναγκών της Ευρώπης για δεκαετίες.

Διαβάστε επίσης:

Σκορδάς:Το πρόβλημα είναι ότι ως χώρα δεν έχουμε πελάτες!

Μανιάτης: Οι 4 προτεραιότητές μας στον ενεργειακό τομέα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να δούμε την κρίση ως ευκαιρία!

Σαμαράς: Το 2014 ξεκινάμε ένα θετικό κύκλο ανάκαμψης

Τσίπρας: Απειλή για τη χώρα η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου

Ροή Ειδήσεων