ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014

Συνεχίζεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014

Στα… θηκάρια φαίνεται πως κρατούν οι βουλευτές τα «μαχαίρια» κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό που κατά περίεργο λόγο διεξάγεται σε χαμηλούς τόνους.

Τα αίματα αναμένεται να ανάψουν το Σάββατο, λίγες ώρες πριν από την ψήφισή του τα μεσάνυχτα, όταν τον λόγο θα πάρουν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης και βεβαίως οι αρχηγοί των κομμάτων.

Για «ρεαλιστικές προβλέψεις» στις οποίες στηρίζονται τα στοιχεία του Προϋπολογισμού μίλησε χθες ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο προϋπολογισμός βρίσκεται «στον αέρα». Ο ίδιος πάντως, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι υψηλότεροι από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την κυβέρνηση Παπανδρέου εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής. Χρεώνοντας την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο στην κυβέρνηση Παπανδρέου και την πρακτική του «λεφτά υπάρχουν», υποστήριξε πως την τακτική του ΠΑΣΟΚ να μη συμφωνήσει με το δημοσιονομικό πρόγραμμα του Καραμανλή το 2009 και να ζητά αυξήσεις και προνόμια, ακολουθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Αίσθηση όμως προκάλεσε με την ομιλία του και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, καθώς τα όσα είπε ερμηνεύθηκαν ως προειδοποιητική βολή για την μη ψήφιση του φόρου ακινήτων εκ μέρους του. «Ορισμένες περιπτώσεις που η κοινή λογική υπαγορεύει ως άδικες και παράλογες, δεν μπορούν να στηριχθούν, τουλάχιστον από εμένα», είπε. «Διότι ουσιαστικά καλούμαστε να τιμωρήσουμε όλους εκείνους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να είχαν ένα σπίτι και ένα χωράφι από τους γονείς τους και ενώ εργάστηκαν μία ζωή και κατάφεραν να αγοράσουν και ένα διαμέρισμα για τα παιδιά τους –κάτι που αποτελεί παράδοση για τον λαό μας- ερχόμαστε να τους επιβάλουμε υπερφορολόγηση σε κάτι που δεν αποδίδει», συνέχισε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο αίτημα της τρόικα για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, προβλέποντας πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει χιλιάδες περιουσίες στα διάφορα δημοπρατήρια και την όσο-όσο εκποίησή τους.

Για παραγωγική ανασυγκρότηση για την οποία δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης, καθώς και για αποκατάσταση του κόσμου της εργασίας και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τους τόνους σήκωσε περισσότερο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, εξαπολύοντας επίθεση προς την κυβέρνηση και κάνοντας λόγο για κρίση αξιών.

Αίσθηση τέλος, προκάλεσε μία αποστροφή του λόγου του Γιώργου Κυρίτση από τη ΔΗΜΑΡ που δήλωσε πως αποκλείεται να ψηφίσει τέτοιον προϋπολογισμό. «Αφήσαμε και υπαλληλίσκους να γίνονται τύραννοι», είπε, σημειώνοντας πως η χώρα αυτή δεν αξίζει κάτι τέτοιο.