ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αποδεσμεύουν» την δόση λόγω...Ελληνικής Προεδρίας

«Αποδεσμεύουν» την δόση λόγω...Ελληνικής Προεδρίας

Σαμαράς προς Ευρωπαίους: «Ή με στηρίζετε, ή πέφτω και τα βγάζετε πέρα μόνοι σας με τον Τσίπρα!»

Φαίνεται ότι το «χαρτί» της πολιτικής διαπραγμάτευσης που επιχειρούσε να παίξει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, πιάνει τελικά τόπο.

Τα τελευταία 24ωρα, οι τεχνοκράτες του euroworking group, επικεφαλής του οποίου είναι ο Τόμας Βίζερ- ο τύπος που θυμίζουμε ότι είχε κάνει την περιβόητη δήλωση ότι «θα πάμε πρώτα για σκι και μετά βλέπουμε τι θα γίνει με τη δόση»- εμφανίζονται πιο μαζεμένοι από ποτέ και σίγουρα περισσότερο διαλλακτικοί απ' ό,τι πριν μερικές εβδομάδες νωρίτερα.

Η επίσκεψη Σαμαρά στις Βρυξέλλες φαίνεται πως είχε αποτελέσματα καθώς, όπως όλα δείχνουν, κατάφερε να περάσει στους Ευρωπαίους το μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να σέρνεται για μία δόση όταν έχει μπροστά της το μέτωπο της Ευρωπαϊκής Προεδρίας».

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι το γεγονός ότι εντείνονται οι ανησυχίες για την πιθανότητα ενός πολιτικού ατυχήματος αν συνεχιστεί η πίεση στην Ελλάδα. Άλλωστε ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε κατ' ιδίαν συζητήσεις του με Ευρωπαίους αξιωματούχους, μαθαίνουμε ότι χρησιμοποιεί πολύ συχνά την φράση ότι «ή με στηρίζετε, ή πέφτω και βγάλτε τα πέρα μόνοι σας με τον Τσίπρα».

Το τελεσίγραφο Σαμαρά στην Ευρώπη κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, όμως προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει τις εξελίξεις το πολύ για τους επόμενους τέσσερις- πέντε μήνες.

Εκτιμάται ότι από τον Απρίλη κι έπειτα, όταν η Ελληνική Προεδρία θα βρίσκεται στο τέλος της, η Ελλάδα θα βρεθεί ενώπιον νέων σοβαρότατων απειλών και εκβιασμών που θα έχουν να κάνουν από το κούρεμα καταθέσεων στις τράπεζες μέχρι την υπογραφή νέου μνημονίου με το κούρεμα χρέους να αναβάλλεται επ' αόριστον ώστε να χρησιμοποιηθεί ως «καρότο» στον αντίποδα του μαστίγιου θα συνεχίσει να χτυπά για πολύ καιρό ακόμα την πλάτη της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης:

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της πείνας και της ανθρωπιστικής κρίσης

Προτεραιότητα η λαθρομετανάστευση για ιταλική και ελληνική προεδρία

Πολιτικό «καπέλωμα» Μπαρόζο στην Τρόικα

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα μπορεί να πάρει τη δόση το Δεκέμβρη