ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στον μητροπολίτη Σεραφείμ

Η απάντηση  του Ευάγγελου Βενιζέλου στον μητροπολίτη Σεραφείμ

Με επιστολή απάντησε προς τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος για το θέμα της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Στην επιστολή του, ο κ. Βενιζέλος τονίζει μεταξύ άλλων ότι καμία χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν μπορεί να αγνοήσει τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου χωρίς επιπτώσεις πολιτικές ή ακόμη και νομικές στο επίπεδο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι την περίοδο της δικτατορίας η Ελλάδα αναζήτησε βοήθεια για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο ΕΔΔΑ και τους μηχανισμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και ότι στο Στρασβούργο κατέφυγαν και οι Ιερές Μονές της Εκκλησίας, όταν αναζήτησαν διεθνή προστασία των ιδιοκτησιακών και περιουσιακών τους δικαιωμάτων.

Υπογραμμίζει επίσης ότι στα ζητήματα ηθικής και βιοηθικής η ευρωπαϊκή και διεθνής συνταγματική αντίληψη έχει σε μεγάλο βαθμό επηρεαστεί από τις χριστιανικές απόψεις, αλλά όπως σημειώνει, δεν ταυτίζεται όμως με αυτές.

Ο κ. Βενιζέλος τονίζει τέλος ότι η ορθοδοξία «απέχει πλήρως από αντιλήψεις κανονιστικές, ηθικοπλαστικές, τιμωρητικές», αλλά και ότι «η ρύθμιση των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ πολιτών ή ατόμων που υπάγονται στην ελληνική και κατ´ επέκταση την ευρωπαϊκή έννομη τάξη είναι ζήτημα πού ανήκει στη σφαίρα της πολιτείας και των διεθνών υποχρεώσεων της και όχι της Εκκλησίας».