ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση

Βενιζέλος: Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση

Τη θέση του να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά υπερασπίστηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ευ. Βενιζέλος, υποστηρίζοντας πως χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση.

«Αν το ΠΑΣΟΚ είχε ακολουθήσει τη ΔΗΜΑΡ θα είχε καταρρεύσει η πλειοψηφία στη Βουλή», είπε ο κ. Βενιζέλος κατηγορώντας τη ΔΗΜΑΡ για επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της κυβέρνησης μετά την αποχώρησή της από αυτήν.

«Υπάρχει μια αδικαιολόγητη αντίφαση. Αντίφαση ως προς τις ψηφοφορίες και αντίφαση ως προς την πολιτική θέση. Δεν θέλω να μετέχω στην κυβέρνηση αλλά θέλω να υπάρχει κυβέρνηση και να μην πάμε σε εκλογές. Εμείς θέλουμε καθαρά λόγια, καθαρές πράξεις, ανάληψη ευθύνης. Η επαμφοτερίζουσα στάση, δεν βοηθάει τη χώρα. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να κρατάμε ισορροπίες μπαλετικές», είπε χαρακτηριστικά.

Για την αρνητική δημοσκοπικά και εκλογικά πορεία του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα του υποχώρησε γιατί αναγκάστηκε να λάβει δύσκολα μέτρα για την οικονομία, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά στη δυναμική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι έχει άψογες σχέσεις με τον πρωθυπουργό και διαφοροποιήθηκε σε σχέση με το μέγεθος των ευθυνών καθενός στην τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αντιμετωπίσιμο το χρέος

«Το χρέος είναι αντιμετωπίσιμο, με πολλούς τρόπους, χωρίς δάνειο, η χώρα δεν θα πάρει νέο δάνειο και άρα δεν θα υπάρχει νέο μνημόνιο, θα υπάρχει, ωστόσο, επιτήρηση, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνουμε πίσω σε όσα έχουμε πει» και διατύπωσε τα τέσσερα όχι της κυβέρνησης στις συζητήσεις με την τρόικα:

Όχι νέα οριζόντια μέτρα. Όχι νέοι φόροι. Όχι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία. Όχι ομαδικές απολύσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του κ. Στουρνάρα που υποστήριξε ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται, ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα άδικο φορολογικό σύστημα, κάποιοι υπερφορολογούνται και κάποιοι φοροδιαφεύγουν και αυτή είναι μια άδικη κατάσταση.

Δέχθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε λάθη «που τα πληρώσαμε όλοι μας», αναφερόμενος στην περίοδο 2009-2011, διαφοροποιούμενος ως προς το μέγεθος των ευθυνών καθενός. Δεν ήμασταν όλοι πρωθυπουργοί, υπουργοί Οικονομικών ή στον σκληρό πυρήνα του επιτελείου που έπαιρνε τις αποφάσεις.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η κριτική τον προσβάλει στην προσωπική πολιτική του υπόσταση. Και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτελεί εναντίον του συμβόλαιο πολιτικού τραυματισμού ή θανάτου του, συμπληρώνοντας ότι τα συμβόλαια ανατίθενται από συμφέροντα και μάλιστα από θιγόμενα συμφέροντα.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται εναντίον του για το θέμα των υποβρυχίων, τονίζοντας ότι κάποια συμφέροντα θέλουν τη διάλυση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά προς όφελός τους.