ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δράση: Υπέρ Φερχόφσταντ και όχι Ολι Ρεν για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δράση: Υπέρ Φερχόφσταντ και όχι Ολι Ρεν για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μετά την επίσημη ανακοίνωση του Γκι Φερχόφσταντ, προέδρου της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, o πρόεδρος της Δράσης, ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης με επιστολή του προς τον Γκι Φερχόφσταντ, γνωστοποιεί ότι η Δράση υποστηρίζει την υποψηφιότητά του, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ο κ. Φερχόφσταντ θα αναμετρηθεί μέσω μιας δημοκρατικής εσωκομματικής διαδικασίας, για το χρίσμα του ALDE, με τον Ολι Ρεν, Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά που τα ευρωπαϊκά κόμματα θα επιλέξουν υποψήφιο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι, ως το τρίτο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμμα, θα λάβουν την σχετική απόφαση στο Συνέδριό τους, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου.

Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές θέσεις του Φερχόφσταντ αλλά και στις τοποθετήσεις του έναντι της ελληνικής κρίσης, ο Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε: «Ο Γκι Φερχόφσταντ είναι υπέρμαχος μιας Ευρώπης πιο αποτελεσματικής, πιο ανταγωνιστικής και πιο αλληλέγγυας με τα κράτη μέλη σε οικονομική δυσκολία, όπως η Ελλάδα, για την οποία ήταν ο πρώτος που είχε προτείνει, από τον Ιούνιο του 2011, ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση. Ταυτόχρονα, έχει προωθήσει μαζί με τον Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη σε μια περίοδο που οι αποφάσεις της ΕΕ λαμβάνονται διακυβερνητικά με βάση τα εθνικά συμφέροντα των εκάστοτε ισχυρών.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, έχει επανειλημμένως κάνει δυναμικές παρεμβάσεις υπέρ Ευρωπαϊκών λύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης καθώς και της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η Δράση στηρίζει ανεπιφύλακτα την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»