ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» από την κυβέρνηση στους καναλάρχες

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» από την κυβέρνηση στους καναλάρχες

Ένα ακόμη «δωράκι» επέλεξε να κάνει η κυβέρνηση στους καναλάρχες, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, και συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο των ακινήτων, μετατίθεται για ένα χρόνο αργότερα η επιβολή του ειδικού φόρου 20% στις διαφημίσεις, που προβάλλονται από την τηλεόραση.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της υπουργικής τροπολογίας, που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις», «η παρούσα δυσμενής οικονομική συγκυρία έχει επιδράσει αρνητικά στην οικονομική κατάσταση όλων των εμπλεκομένων φορέων, και δη των επιχειρήσεων, που εκμεταλλεύονται τηλεοπτικούς σταθμούς, όσο και των διαφημιστών και των διαφημιζομένων». Γι’ αυτό το λόγο, η κυβέρνηση αποφάσισε η συγκεκριμένη διάταξη να ισχύσει από 1.1.2015 και όχι από την 1.1.2014, που προβλεπόταν.

Υπενθυμίζεται, πως η επιβολή του ειδικού φόρου, έχει ήδη μετατεθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Αρχικά, η έναρξη ισχύος της διάταξης μετατέθηκε για την 1.1.2012 με τον Ν.3899/2010, στη συνέχεια προγραμματίστηκε για την 1.1.2013 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2011 και ακολούθως μετατέθηκε την 1.1.2014 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2012.

«Οι λόγοι που επέβαλαν τη μετάθεση της έναρξης ισχύος τής εν λόγω διάταξης μέχρι σήμερα δεν έχουν εκλείψει, αντίθετα επεκτείνονται διαρκώς με αποτέλεσμα τυχόν εφαρμογή της από 1.1.2014 να δύναται να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών και των διαφημιστικών εταιρειών, με κίνδυνο σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας τους, να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, καθώς και σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση και ακόμη ότι «με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, κρίνεται σκόπιμη η εκ νέου μετάθεση της έναρξης ισχύος της διάταξης για έναν επιπλέον χρόνο», αναφέρεται στη σχετική υπουργική τροπολογία.

Βέβαια, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν αναφέρεται συγκεκριμένο ποσό για τις απώλειες εσόδων για το έτος 2014 από τη μετάθεση της επιβολής του ειδικού φόρου 20% στις τηλεοπτικές επιχειρήσεις. Σημειώνεται, όμως, ότι η απώλεια εσόδων θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές του κρατικού προϋπολογισμού.

Με λίγα λόγια, μετά τα δάνεια από τράπεζες που δόθηκαν στους καναλάρχες με πολιτικές αποφάσεις, το χάρισμα των ψηφιακών συχνοτήτων και το κλείσιμο της ΕΡΤ, που ευνοεί τα ιδιωτικά τηλεοπτικά συγκροτήματα, οι καναλάρχες «ανταμείφθηκαν» και με άλλο ένα «δώρο» για τις… υπηρεσίες που προσφέρουν στη μνημονιακή κυβέρνηση. Και όλα αυτά, στις «πλάτες» του ελληνικού λαού, που θα κληθεί να πληρώσει το κενό στα κρατικά έσοδα από τη μη είσπραξη για ένα ακόμη χρόνο του ειδικού φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Διαβάστε επίσης:

«Δώρο» στους καναλάρχες οι ψηφιακές άδειες

Για 18 εκατ. ευρώ χαρίζουν για 15 χρόνια τις ψηφιακές συχνότητες

Ρoή Ειδήσεων