ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρ. Αθανασίου: Θα αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των δικαστικών

Χαρ. Αθανασίου: Θα αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των δικαστικών

Η αποκατάσταση της αδικίας, όπως τη χαρακτήρισε, που έχουν υποστεί οι δικαστικοί με τη μείωση των αποδοχών τους ακόμα και κατά 50%, αποτελεί προτεραιότητά μου, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, κατά τη σημερινή τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.

Πρόκειται για «μια από τις κύριες προτεραιότητές μου είναι η αποκατάσταση αυτής της αδικίας και ελπίζω ότι σύντομα θα τα καταφέρω», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου.

Στις εργασίες της γενικής συνέλευσης της ΕΔΕ παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Θανάσης Μπούρας, οι βουλευτές Προκόπης Παυλόπουλος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Χρήστος Κατσιώτης και Χρυσούλα Γιαταγάνα, εκπρόσωποι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, πρώην δικαστές και εισαγγελείς, δικηγόροι, κλπ.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε: «Γνωρίζω ότι καίτοι η Πολιτεία σας σέβεται και σας στηρίζει, δεν είναι πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι σας. Και αναφέρομαι στο ζήτημα των αποδοχών. Παραγνωρίζει ότι η μισθολογική και η συνταξιοδοτική αντιμετώπιση των δικαστικών λειτουργών δεν είναι θέμα οικονομικό, αλλά αποκλειστικά θεσμικό, που το ίδιο το Σύνταγμα προστατεύει».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα υλοποιήσει την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η εξαγγελθείσα εδώ και πολλά χρόνια ίδρυση της δικαστικής αστυνομίας ήρθε πλέον η στιγμή να υλοποιηθεί. Θα το κάνουμε πραγματικότητα μαζί με τους συνεργάτες μου στο υπουργείο Δικαιοσύνης και θα δείτε σύντομα τον τρόπο. Με τις παρούσες συνθήκες θεωρώ ότι είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση και θα σχεδιαστεί για να παράσχει ουσιαστικό αποτέλεσμα».

Ως προς την καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, ο κ. Αθανασίου, ανέφερε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης «για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων αλλά και για τη βελτίωση όλων των παραγόντων και συνθηκών που συνδέονται με την απονομή της Δικαιοσύνης, παρεμβαίνει νομοθετικά αλλά και λειτουργικά».

Και προσέθεσε: «Όλοι χρησιμοποιούμε τη φράση «επιτάχυνση της Δικαιοσύνης». Έχουμε μετρήσει πάνω από 50 νόμους τα τελευταία 38 χρόνια που έφεραν αναποτελεσματικά το τίτλο αυτό. Αιτία είναι η διαπίστωση της ανάγκης των πολιτών για αποτελεσματική δικαιοσύνη. Και αυτό είναι κοινός τόπος για όλους μας. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν συμμετάσχει σε αυτή τη προσπάθεια περισσότερο από κάθε άλλον παράγοντα στην απονομή της Δικαιοσύνης».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι τα οφειλόμενα αναδρομικά (τελευταία δόση) των δικαστών θα καταβληθούν κανονικά τον ερχόμενο Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι από την Βουλή έχει ήδη ψηφιστεί διάταξη η οποία προβλέπει ότι τον Μάρτιο του 2014 οι εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί να λάβουν την τελευταία δόση των αναδρομικών τους, ενώ οι συνταξιούχοι θα τα λάβουν τον Νοέμβριο του 2014.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου για ακόμη μια φορά έθεσε τα θέματα που απασχολούν το χώρο της Δικαιοσύνης και τους δικαστές, ενώ έκρουσε και πάλι «έντονα την καμπάνα στην εκτελεστική εξουσία» επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα προβλήματα και οι ελλείψεις έχουν τόσο διογκωθεί, ώστε «εάν η Πολιτεία εξακολουθήσει να αδιαφορεί, η κατάσταση στη λειτουργία και απονομή της Δικαιοσύνης θα καταστεί σύντομα μη αναστρέψιμη».


Η πρόεδρος της ΕΔΕ επανέλαβε το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών των δικαστών, επισημαίνοντας ότι δικαιούνται οι δικαστές να αξιώνουν από την Πολιτεία να εξασφαλίσει αποδοχές που να θωρακίζουν την ανεξαρτησία των συναδέλφων της και να επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους».

Η κυρία Θάνου απευθυνόμενη στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, υπογράμμισε: «Τους καλούμε να κατανοήσουν ότι η επίδειξη ενδιαφέροντος και η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για ποιοτική και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης είναι επένδυση και όχι παθητικό».


Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΔΕ ευχαρίστησε, κατ΄ επανάληψη, τον υπουργό Δικαιοσύνης για την άμεση επίλυση ζωτικών ζητημάτων της Δικαιοσύνης (αύξηση θέσεων δικαστών και εισαγγελέων του πρώτου βαθμού, μεταθέσεις δικαστών μετά την συμπλήρωση υπηρεσίας ενός έτους, προγραμματισμός πρόσληψης 250 δικαστικών υπαλλήλων, κ.λπ.).

Ρoή Ειδήσεων