ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τα υποβρύχια

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τα υποβρύχια

Τα ξίφη τους για την υπόθεση των υποβρυχίων διασταυρώνουν στη Βουλή οι βουλευτέςσχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Με την φράση από τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη «τα πράγματα μπορεί να μην είναι έτσι όπως φαίνονται» ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας κάλεσε τη Βουλή να ψηφίσει υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής.

«Έχει δίκιο ο Αριστοτέλης, αλλά αυτό ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να μην ενδιαφέρεται για τα υποβρύχια, αλλά να αφορά το τροπάριο που έχει ξεκινήσει από την άνοιξη που λέει ότι ενδιαφέρεται για να ρίξει την κυβέρνηση», του απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Τασούλας, ο οποίος δεν υπερασπίστηκε τη σύμβαση του 2010 (την οποία δεν έχει ψηφίσει η ΝΔ), αλλά υπογράμμισε ότι δεν είναι κατάλληλη περίοδος για Εξεταστική Επιτροπή. Ο Κ. Τασούλας είπε ότι η σύμβαση του 2010 θα μπορούσε δημοσιονομικά να είναι καλύτερη.

«Σε τι θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος η εξεταστική επιτροπή όταν αυτή τη στιγμή το θέμα που ξεκινά από την καταθλιπτική σκιά του 2000, η κυβέρνηση το χειρίζεται μέσα στον κυκεώνα με στόχο την παραλαβή των υποβρυχίων», αναρωτήθηκε ο Κ. Τασούλας και επεσήμανε ότι «η Δικαιοσύνη ερευνά την υπόθεση» και «σε αυτή τη φάση έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην δικαστική εξουσία, παρά στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο εισηγητής της ΝΔ υπενθύμισε ότι έχουν διεξαχθεί άλλες δύο Εξεταστικές Επιτροπές για τα υποβρύχια και σημείωσε ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται με το να προσθέσουμε άλλο ένα βιβλίο – πόρισμα, αλλά με την διεξαγόμενη έρευνα της Δικαιοσύνης, η οποία αν ακουμπήσει πολιτικά πρόσωπα θα υποστούν τις συνέπειες και με την προσπάθεια που κάνει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας να λύσει το θέμα».

Από την πλευρά του ο Θ. Δρίτσας περιέγραψε το «πλήρες αδιέξοδο», όπως το χαρακτήρισε και δήλωσε ότι «υπερασπιζόμαστε να ναυπηγεία, την άμυνα της χώρας και τους εργαζόμενους», τονίζοντας ότι το πρόβλημα συνίσταται στο ότι οι 1.200 έμπειροι και καταρτισμένοι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι σε συνθήκες επισφαλούς εργασίας και υποβαθμίζεται η άμυνα της χώρας.

«Η ιστορία εξελίσσεται προς μία κατεύθυνση, προς το απόλυτο κενό με τον αυτόματο πιλότο», τόνισε και πρόσθεσε «το αδιέξοδο είναι πλήρες. Το πρώτιστο ζήτημα είναι να αναλάβει η Βουλή το ρόλο που δεν μπορεί αποδεδειγμένα να αναλάβει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι στις 31-12-2012 θα υπάρξει λύση. Όμως η κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι δεν έχει λύση».

Π. Ρήγας: Σκαλοπάτι στην σκάλα της πόλωσης

Η πρόταση «είναι ένα σκαλοπάτι στην σκάλα της πόλωσης και της έντασης. Όταν δεν έχω πολιτικά επιχειρήματα βγάζω στην επιφάνεια άλλες υποθέσεις με τρόπο συκοφαντικό», τόνισε, από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αντλεί επιχειρήματα «από κάποιους που είτε βρίσκονται στις φυλακές είτε σήμερα βρίσκονται στις γραμμές σας. Οι συνεργάτες κάποιων που βρίσκονται στον Κορυδαλλό σας δίνουν στοιχεία, αλλά φαίνεται ότι δεν έχουν συμφέρον να ανοίξουν τα στόματά τους». «Μέχρι στιγμής το χεράκι σας μόνο στη λάσπη έχει κολλήσει», είπε ο Π. Ρήγας απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμώντας ότι η αίτηση για Εξεταστική Επιτροπή είναι «κοπής ραφής ΣΥΡΙΖΑ. Αοριστίες, γενικεύσεις, αδιόρατες προθέσεις, άκρατος λαϊκισμός, στο βωμό του οποίου θυσιάζεται η αλήθεια και το δημόσιο συμφέρον». «Ποιος την συνέταξε; Μήπως κάποιο πρόσωπο που λείπει από εδώ μέσα;», αναρωτήθηκε.

Ο Π. Ρήγας επεσήμανε ότι ο Ε. Βενιζέλος δεν ήταν ο αρμόδιος υπουργός πριν τη συμφωνία, ούτε την εκτέλεσε.

Γ. Νταβρής: Παράγκα και στις Ένοπλες Δυνάμεις

«Υπάρχει παράγκα και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ζει και βασιλεύει. Όποιος γίνει κυβέρνηση αυτόν τον καρκίνο της διαπλοκής πρέπει να τον κάψει, να τον λιώσει, να τον εξαφανίσει. Δεν τη βλέπω αυτή την κίνηση» είπε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γ. Νταβρής που απάντησε στο επιχείρημα του εισηγητή της ΝΔ Κ. Τασούλα ότι το πρώτιστο είναι να βγει η Ελλάδα από την κρίση: «ποιος τη βύθισε στην κρίση τη χώρα; Και αν βγει, με αυτό τον καρκίνο στα Υπουργεία Άμυνας και στα άλλα, δεν θα ξαναπέσει στην κρίση; Θα ξαναπέσει γιατί πολιτικό σύστημα γέρνει στην πλευρά των λίγων και όχι του λαού».

Ο Γ. Νταβρής επέκρινε τον Ε. Βενιζέλο επειδή όταν ήταν Υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν εγκάλεσε τον τότε Γενικό Γραμματέα Εξοπλισμών κ. Βασιλάκο «να του πει ποιος είσαι εσύ που λες ότι τα επιτελεία κάνουν προτάσεις εξοπλιστικών που δεν στηρίζονται σε πραγματικές ανάγκες της χώρας; Κουβέντα

Υπέρ της Εξεταστικής η Χρυσή Αυγή

Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής θα ψηφίσει η Χρυσή Αυγή σύμφωνα με τον Εισηγητή της Ηλία Παναγιώταρο, ο οποίος έκανε λόγο για «απατεώνες και μίζες» και για πρόσωπα που εμπλέκονται και «φορούν τον μανδύα του υπουργού».

Επεσήμανε ότι οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα για τους εργαζόμενους, αλλά «κατά τα άλλα σας φταίει η Χρυσή Αυγή». «Σε λίγο θα πείτε ότι τα υποβρύχια είναι μέρος του οπλοστασίου της Χρυσής Αυγής», είπε χαρακτηριστικά.

Μ. Γιαννακάκη: Δεν ωφελεί η ποινικοποίηση της πολιτικής

«Προέκυψαν νέα στοιχεία; Πραγματικά θέλετε να λυθούν τα προβλήματα ή ενδιαφέρεστε μόνο για πολιτική αξιοποίηση;», ήταν το ερώτημα της Εισηγητού της ΔΗΜΑΡ Μ. Γιαννακάκη, η οποία επεσήμανε ότι «δεν ωφελεί τη Δημοκρατία η ποινικοποίηση της πολιτικής. Οι πολιτικές ευθύνες αποδίδονται από το λαό».

Η Μ. Γιαννακάκη ισχυρίσθηκε ότι «ο Θ. Δρίτσας είπε σε συνέντευξή του ότι είναι πρόθυμος να αποσύρει την πρόταση αν βρεθεί λύση στο θέμα των Ναυπηγείων» και αναρωτήθηκε: «έτσι ασκείτε πίεση; Με συμψηφισμούς;». Η ΔΗΜΑΡ καταψηφίζει την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

«Ναι» στην Εξεταστική από το ΚΚΕ

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επεσήμανε πως «η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι περιορισμένη, άσφαιρη και συγκαλύπτει τον επικίνδυνο ρόλο της στρατηγικής της Ε.Ε. και της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Επειδή θέλουμε να καταλογιστούν οι πολιτικές ευθύνες και να διερευνηθούν αν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες για την διάλυση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, θα ψηφίσουμε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, ξεκαθάρισε η Εισηγητής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, η οποία επεσήμανε πάντως πως «η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι περιορισμένη, άσφαιρη και συγκαλύπτει τον επικίνδυνο ρόλο της στρατηγικής της Ε.Ε. και της καπιταλιστικής ανάπτυξης».