ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καυτός» ο Ιανουάριος για την κυβέρνηση

«Καυτός» ο Ιανουάριος για την κυβέρνηση

Ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με την τρόικα, το Eurogroupκαι η λήξη των ομολόγων στην ατζέντα.

Σε μία από τις κρισιμότερες περιόδους εισήλθε από χθες η κυβέρνηση Σαμαρά η οποία καλείται πλέον να αποδείξει, εκτός των άλλων, πως αποτελεί μια αξιόπιστη χώρα στην ΕΕ.

Η Ελλάδα ανέλαβε για έξι μήνες την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το πρώτο εξάμηνο του 2014, μία περίοδο που συν τοις άλλοις είναι και προεκλογική αφού στις 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές.

Πριν τις ευρωεκλογές όμως η κυβέρνηση καλείται σε μία ακόμα σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα. Οι επικεφαλής των δανειστών φτάνουν στην Αθήνα και αρχίζουν νέες επαφές με την ελληνική κυβέρνηση στις 15 Ιανουαρίου.

Κεντρικό ζητούμενο αποτελεί η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το τρέχον έτος χωρίς τη λήψη οριζόντιων μέτρων.

Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να δώσει απαντήσεις στο πρόβλημα χρέους της χώρας, αν δηλαδή θα καταφέρει να βγει στις αγορές όπως προσδοκά η κυβέρνηση ή θα μπει σε τροχιά νέου προγράμματος για τα επόμενα χρόνια, υπό την απειλή φυσικά μιας κοινωνικής έκρηξης.

Η κυβέρνηση, όπως διαμηνύουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα προχωρά βήμα βήμα και προσεχτικά ώστε να αποφευχθούν τα «ατυχήματα» και να πάει με ασφάλεια στις ευερωεκλογες.

Ένας από τους κρισιμότερους μήνες είναι ο Ιανουάριος, όπου η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά ζητημάτων που θα αποδειχθούν καθοριστικά για το μέλλον.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες του Ιανουαρίου είναι οι εξής:

-8 Ιανουαρίου: Συνεδριάζει στην Αθήνα το Κολέγιο των Επιτρόπων, ενώ στο περιθώριο της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθεί και η Τελετή Έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας στο Μέγαρο Μουσικής.

-8-20 Ιανουαρίου: Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Στόχος να κλείσουν όλα τα μέτωπα μέχρι το επόμενο Eurogroup που θα συνεδριάσει στα τέλη του μήνα.

-11 Ιανουαρίου: Λήγουν τα κρατικά ομόλογα ύψους 1,85 εκ. ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

-15 Ιανουαρίου 2014: Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τις προτεραιότητες και το πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας, ενώ θα γίνουν δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής. Θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Σαμαρά ως επικεφαλής της Προεδρίας.

-27 Ιανουαρίου: Συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup. Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν το ελληνικό πρόγραμμα και το χρηματοδοτικό κενό του 2014.

-30 Ιανουαρίου: Λήγουν ομόλογα ύψους 197 εκ. ευρώ, που κατέχουν ιδιώτες και δεν είχαν μπει σε διαδικασία «κουρέματος». Επίσης και μέσα στον Φεβρουάριο λήγουν αρκετά σημαντικά ελληνικά ομόλογα.

Διαβάστε επίσης:

Οι προτεραιότητες της Ελληνικής προεδρίας

Η Ελλάδα στο τιμόνι της Ε.Ε.

Η Ελλάδα στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Kalimera, Kalinichta Ελλάδα»

Από σήμερα και για έξι μήνες ή Ελλάδα στο επίκεντρο της Ευρώπης

«Ο αγώνας των Ελλήνων για αξιοπρέπεια»