ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Απόβαση» στην Αθήνα των τροϊκανών και των… ελεγκτών τους

«Απόβαση» στην Αθήνα των τροϊκανών και των… ελεγκτών τους

«Πυρετός» συσκέψεων και διαβουλεύσεων ξεκινά για το κυβερνητικό επιτελείο – Στις 8 Ιανουαρίου φτάνει η αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου και στις 13 οι εκπρόσωποι των δανειστών

Την επομένη των Θεοφανείων ξεκινούν τα δύσκολα για την κυβέρνηση που ετοιμάζεται να υποδεχτεί την αποστολή της ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, που ελέγχει τον ρόλο της τρόικας, στα μέσα της εβδομάδας, αλλά και τους εκπροσώπους των δανειστών, που αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου.

Λίγο πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων με τους τροϊκανούς, με στόχο την τελική συμφωνία που θα σημάνει και την εκταμίευση της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από τον EFSF και 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, η κυβέρνηση θα υποδεχτεί στην Αθήνα την ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συντάσσει μελέτη σχετικά με τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η τρόικα.

Η ομάδα αναμένεται στην Ελλάδα στις 8 Ιανουαρίου, με επικεφαλής τον Αυστριακό ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

KAR

Ο Ότμαρ Κάρας

Ο Κάρας αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων, τους αντιπροέδρους της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στελέχη του ΣΕΒ, της ΓΕΣΕΒΕΕ, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της ΓΕΣΕΕ, ακαδημαϊκούς, εμπειρογνώμονες καθώς και με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.

Την Πέμπτη αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ η επίσημη παρουσίαση του προσχεδίου της έκθεσης θα γίνει στις 16 Ιανουαρίου.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ενώ οι απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται ακόμη το σχετικό ερωτηματολόγιο που θα παραδώσει στους εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου.

troi

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 13 Ιανουαρίου, αναμένεται η άφιξη στην Αθήνα και των τροικανών. Στο «τραπέζι» αναμένεται να μπουν, μεταξύ άλλων, το δημοσιονομικό κενό του 2014 και του 2015, τα μνημονιακά μέτρα που δεν έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό άνω του 50% (ίσως και άνω του 60%), αλλά και ο υπολογισμός από τη δημοσιονομική επίπτωση που έχει η μονομερής νομοθέτηση για προϋπολογισμό, φόρο ακινήτων, ΦΠΑ στην εστίαση κοκ.

Αγκάθια της διαπραγμάτευσης αναμένεται να είναι μεταξύ άλλων η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας, και η μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Μέτρα που αν εφαρμοστούν αναμένεται να εκτινάξουν ακόμη περισσότερα τα ποσοστά ανεργίας, ρίχνοντας στην ανέχεια χιλιάδες πολίτες.

Διαβάστε επίσης:

Στην Αθήνα ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου που ελέγχει την τρόικα

«Παράνομοι δημόσιοι υπάλληλοι οι τροϊκανοί»

Ποδαρικό… με Τόμσεν

Στουρνάρας: Δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο

Η αιθαλομίχλη «πνίγει» την κυβέρνηση

Ενοχλημένο το Μαξίμου από τους αμετροεπείς Στουρνάρα και Άδωνι

Ο Χρύσανθος που δεν θέλει να γίνει... Στουρνάρας