ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Γαλάζιος συνωστισμός για μια θέση στο Ευρωψηφοδέλτιο!

ΝΔ: Γαλάζιος συνωστισμός για μια θέση στο Ευρωψηφοδέλτιο!

Η Μαριέττα που επιμένει, η Ρόδη που θέλει 4η θητεία, ο Κεφαλογιάννης που επιδιώκει να ηγηθεί και οι... νέοι

Ο Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε σήμερα στο Στρασβούργο για να μιλήσει, ως προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, στους Ευρωβουλευτές.

Στην Αθήνα, ωστόσο, μαίνεται ο υπόγειος πόλεμος των... μνηστήρων για τις, λίγες πάντως, έδρες ευρωβουλευτών που αναμένεται να εξασφαλίσει η Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εκλογές του Μαΐου.

Καθώς όλα δείχνουν ότι, βάσει των δημοσκοπήσεων, το κυβερνών κόμμα δεν θα εξασφαλίσει περισσότερες από 5 έδρες (σ.σ. η εξασφάλιση και 6ης θα θεωρηθεί... θρίαμβος), το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται στη μέγγενη πιέσεων από πολλές πλευρές, την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να αναδείξει και ένα στέλεχος, εκτός πολιτικής, προκειμένου να κερδίσει τις πολιτικές εντυπώσεις.

Κόβονται οι παλιοί πλην...

Το ξετύλιγμα του κουβαριού ξεκινά από τη σημερινή ευρω-ομάδα και την τύχη της. Η Νέα Δημοκρατία είχε εκλέξει, το 2009, 8 ευρωβουλευτές, αλλά σήμερα διαθέτει 7 καθώς ο Θεοδ. Σκυλακάκης, μετά από ένα μικρό πέρασμα από τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, βρίσκεται πλέον στη Δράση. Η συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ευρωβουλευτών δεν αναμένεται να συνεχίσουν. Ο Γ. Παπανικολάου ήδη κατέρχεται υποψήφιος στο Δήμο Γλυφάδας, ο κ. Γ. Παπαστάμκος, που αναρρώνει από το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, θα βρίσκεται στην καλύτερη των περιπτώσεων σε κάποια τιμητική και όχι εκλόγιμη θέση ενώ τις Βρυξέλλες αποχαιρετούν οι Κ. Πουπάκης και Ι. Τσουκαλάς.

giannakou

Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα... Η κ. Μαριέττα Γιαννάκου θέλει να συνεχίσει και, μάλιστα, έσπευσε να δηλώσει ότι το θεωρεί αυτονόητο. Στο Μαξίμου έβγαλαν καπνούς. Οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ της.

Η περίπτωση της κ. Ρόδης Κράτσα είναι διαφορετική. Επιμένει και αυτή να συνεχίσει, έχοντας μάλιστα και τη στήριξη προς αυτό από πολιτικά και οικονομικά κέντρα στην Ελλάδα. Ωστόσο, εάν τελικά βρεθεί σε εκλόγιμη θέση θα πρόκειται για την... 4η θητεία της στο Ευρωκοινοβούλιο. Με άλλα λόγια θα βρίσκεται επί 20ετία σε ένα πόστο που πολλοί εποφθαλμιούν και που σε κάθε περίπτωση δεν έχει στοιχεία άμεσης δημοκρατικής νομιμοποίησης μέσω σταυροδοσίας.

Ως προς τον κ. Γ. Κουμουτσάκο, που απολαμβάνει αποδοχής από τις περισσότερες πτέρυγες του κόμματος, οι πληροφορίες τον έφεραν να παραμένει για δεύτερη θητεία στις Βρυξέλλες, σηματοδοτώντας και τη συνέχεια της ευρω-ομάδας.

Ο επικεφαλής και οι νέοι...

Το όνομα που θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, αν φυσικά ο κ. Σαμαράς έχει καταλήξει. Το job description υπάρχει: πρέπει να σηματοδοτεί τη διεύρυνση του κόμματος και να έχει χαρακτηριστικά επιτυχημένου στον τομέα του στελέχους με ευρεία αποδοχή.

kefalogiannis

Για την ίδια θέση, αυτή του επικεφαλής του ψηφοδελτίου, κινείται και ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης. Λέγεται ότι αυτή τη συμφωνία είχε κάνει με τον κ. Σαμαρά, αποχωρώντας από τη θέση του Γραμματέα του κόμματος. Εν τέλει ανακοινώθηκε ότι θα είναι επικεφαλής του εκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές, αν και μέχρι σήμερα έχει περιοριστεί σε ελάχιστες, ολιγόλεπτες συναντήσεις με τους ευρωβουλευτές. Παραμένει άγνωστο εάν θα είναι πρώτος, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι στις εκλόγιμες θέσεις.

Ισχυρές πιθανότητες να περιληφθεί, καθώς ήταν και πρώτος επιλαχών το 2009, σε εκλόγιμη θέση έχει ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Σταύρος Παπασταύρου, καθώς δεν έχουν βάση τα σενάρια που τον θέλουν... διάδοχο του Γιάννη Στουρνάρα. Αντιθέτως, ο κ. Δημήτρης Πτωχός, το όνομα του οποίου ακουγόταν, δεν επιθυμεί να πάει στις Βρυξέλλες.

Από την εικόνα λείπουν οι... γυναίκες, ειδικά αν δεν συνεχίσει η κ. Κράτσα. Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί είναι αυτά της Μαριάννας Πυργιώτη αλλά και της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

eyrokoinovoulio

Δημοσιογράφοι και βουλευτές

Παρά το γεγονός ότι οι εκλόγιμες θέσεις έχουν εξαντληθεί ήδη, με όσους αναφέρθηκαν, το ενδιαφέρον παραμένει υψηλό και δεν είναι λίγοι όσοι επιχείρησαν να διαγνώσουν τις προθέσεις Σαμαρά έναντι μίας δικής τους υποψηφιότητας.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται, κατά πληροφορίες, οι βουλευτές Κ. Μουσουρούλης, Κ. Τζαβάρας και Κ. Τασούλας αλλά και δημοσιογράφοι. Μεταξύ των ονομάτων που ακούστηκαν είναι κι αυτό του κ. Μανώλη Κοττάκη.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκή στήριξη στο δρόμο προς τις κάλπες αναζητά ο Πρωθυπουργός

Αποκάλυψη: Στις ράγες το επόμενο... σκάνδαλο - Σκάει νέα «βόμβα»

JP Morgan: Η Ελλάδα πάει σε εκλογές το 2014 – Ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

Έρχεται το «Κόμμα του Facebook»;