ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δέσμευση Τσαυτάρη για ευνοϊκή ρύθμιση στα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών

Δέσμευση Τσαυτάρη για ευνοϊκή ρύθμιση στα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών

Τη δέσμευση, ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει ευνοϊκή ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών, επανέλαβε, αυτή τη φορά από το βήμα της Ολομέλειας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης διευκρινίζοντας ότι θα έρθει στη Βουλή, μόλις πάρει την ευρωπαϊκή έγκριση.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και βουλευτές της συμπολίτευσης μίλησαν για απόγνωση χιλιάδων αγροτών μπροστά στο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν να χάσουν τις περιουσίες τους και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αδικαιολόγητη καθυστέρηση καλώντας την να καταθέσει άμεσα σχετική τροπολογία για την επίλυση του προβλήματος. Αφορμή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με ρυθμίσεις για ζωοτροφές, τρόφιμα και προστασία των ζώων, το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, από τους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας ο κ. Τσαυτάρης στην αιτιάσεις αυτές, αντέτεινε ότι γίνεται προσπάθεια από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να λυθεί το πρόβλημα με μια ρύθμιση που θα είναι άρτια, για να μην χαρακτηριστεί παράνομη από την ΕΕ, και επιβληθεί στη χώρα μας νέο πρόστιμο.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο εισηγητής του νομοσχεδίου Δημήτρης Κοδέλας όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ευάγγελος Αποστόλου, κατηγόρησαν μεταξύ άλλων την κυβέρνηση, για εξοντωτική υπερφορολόγηση των αγροτών και για απαράδεκτη καθυστέρηση στην λύση του προβλήματος με τα κόκκινα δάνεια επισημαίνοντας τον κίνδυνο πολύ σύντομα, χιλιάδες από αυτούς, να βρεθούν εκτός παραγωγής.

newego LARGE t 1101 54139250

«Τα κόκκινα δάνεια, δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την Τράπεζα Πειραιώς. Αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έχουν μείνει στην παλαιά ΑΤΕ, ας το πούμε στο «κακό» κομμάτι της ΑΤΕ, που δεν πέρασε στην Τράπεζα Πειραιώς. Αυτά λοιπόν τα δάνεια και ιδιαίτερα η υπερ-υποθήκευση γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν. Ο λόγος που δεν προχώρησε αυτή η ιστορία ήταν γιατί ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, να σιγουρέψουμε ότι αυτή η ρύθμιση που γίνεται δεν θα εκληφθεί ως καμουφλαρισμένη επιδότηση των αγροτών, έτσι ώστε χρόνια αργότερα να θεωρηθεί παρατυπία και να φάμε άλλο ένα πρόστιμο και να αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε. Αυτός είναι ο λόγος της καθυστέρησης», τόνισε ο κ. Τσαυτάρης και πρόσθεσε: «Θέλουμε να βοηθήσουμε, να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα και φυσικά κανένας από εμάς δεν θα ήθελε να πάρει τα χωράφια αυτών των αγροτών. Ίσα-ίσα που η ρύθμιση έρχεται να τους βοηθήσει».

«Δεν ήξερε κανένας πόσο χρόνο θα πάρει αυτή η κατάσταση, γιατί δεν ήξερε κανείς πόσοι από αυτούς τους περίπου έξι χιλιάδες πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς θα ήταν υγιείς έπειτα από το ξεκαθάρισμα. Επομένως, αυτό ακριβώς το πράγμα ζητήσαμε να γίνει και αυτό έγινε», ανέφερε ο υπουργός ενώ σε ότι αφορά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ο κ. Τσαυτάρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως το τέλος Απριλίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των σχετικών στοιχείων, θα έχει ρυθμιστεί το θέμα και θα υπάρχει μια εικόνα των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών για να εξεταστεί τι θα γίνει με αυτούς στο δευτεροβάθμιο επίπεδο εκτιμώντας ότι οι υγιείς συνεταιρισμοί δεν θα είναι πάνω από 700-800.

tzamtzis-570-800x532

Ο βουλευτής της ΝΔ Δάνης Τζαμτζής, χαρακτήρισε τα κόκκινα δάνεια «θηλιά στον λαιμό των αγροτών», ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής τόνισε την ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο. Για απαράδεκτη καθυστέρηση που έχει αποτέλεσμα την δήμευση και υποθήκευση της περιουσίας χιλιάδων αγροτών έκαναν λόγο οι εισηγητές, των ΑΝ.ΕΛ Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος και της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος. Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Μωραϊτης, κάλεσε τους αγρότες να μην υπογράψουν την άρση ασυλίας των σπιτιών τους, ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, έκανε λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην λύση του προβλήματος με τα κόκκινα δάνεια. Από την πλευρά τους, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης όσο και του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, εξαπέλυσαν επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για εύκολη κριτική και για ωραιοποιημένες προτάσεις χωρίς αντίκρισμα που έχουν μόνο ψηφοθηρικές σκοπιμότητες. Ο κ. Βορίδης ζήτησε επίσης από τον υπουργό περαιτέρω διευκρινήσεις και αποσαφηνίσεις σε ότι αφορά διατάξεις για τα ζώα, ιδιαίτερα για τους ακρωτηριασμούς, την άδεια εκτροφής τους και τα ζωολογικά πάρκα.

Διαβάστε επίσης:

Διαβεβαιώσεις Χαρακόπουλου για παραμονή στον ΟΓΑ των αγροτών με βιβλία