ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Σταθάκης: Στο 5% του ΑΕΠ ανέρχεται το επαχθές τους χρέους!

Γ. Σταθάκης: Στο 5% του ΑΕΠ ανέρχεται το επαχθές τους χρέους!

Στο 5% του ΑΕΠ ανέρχεται το επαχθές χρέος της χώρας, επισήμανε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Ανάπτυξης του κόμματος, Γ. Σταθάκης.

Όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης, το επαχθές χρέος στην περίπτωση της Ελλάδας είναι περιορισμένο. «Είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Είναι περίπου στο 5%. Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί». Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» το δημόσιο χρέος, τονίζοντας πως (το ελληνικό χρέος) έχει ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης 9 δισεκ. ευρώ για τα επόμενα 30 χρόνια.

«Η σημερινή κατάσταση», είπε ο κ. Σταθάκης, «καθιστά το χρέος μη βιώσιμο, διότι, από τώρα μέχρι το 2020, αυτά το 9 δισεκ. ευρώ πρέπει να προκύπτουν από πλεόνασμα του προϋπολογισμού και από ιδιωτικοποιήσεις. Είναι κοινή πεποίθηση ότι αυτό είναι αδύνατο για τη σημερινή οικονομία και δεν έχει συμβεί ξανά και ιστορικά. Επίσης η μακρά αυτή περίοδος πρέπει να περιλαμβάνει και χρηματοδοτικούς πόρους για την ανάκαμψη της οικονομίας, που υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να βρεθούν», πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.

stathakis

Όπως τόνισε μάλιστα, μόνο με την ελάφρυνση του χρέους θα καταφέρει να απεμπλακεί η οικονομία από τη σημερινή «παγίδα χρέους». Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «πρέπει να βρεθεί φόρμουλα βιώσιμου χρέους, που σημαίνει τεράστιες ελαφρύνεις έως και μηδενικά τοκοχρεολύσια, μέχρι να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό (θα) ισχύει για τα πρώτα τρία-τέσσερα χρόνια, και μετά, με μειωμένο το χρέος κατά 30-40%, να μπορεί να εξυπηρετείται στο μέλλον», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Καμία χώρα δεν θα δεχτεί κούρεμα χρέους! [vid]