ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βιβλίο ΓΑΠ με αποκαλύψεις για Μέρκελ-Σαρκοζί αλλά και... Βενιζέλο!

Βιβλίο ΓΑΠ με αποκαλύψεις για Μέρκελ-Σαρκοζί αλλά και... Βενιζέλο!

«Ρουκέτες» του Γ. Παπανδρέου από το Λονδίνο εναντίον Μέρκελ και Ε.Ε.

Αστάθμητος παράγοντας αποδεικνύεται ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, που φέρεται αποφασισμένος όχι μόνο να προστατεύσει την υστεροφημία του αλλά και να διεκδικήσει κάτι περισσότερο, ίσως ένα νέο ρόλο.

Σε χθεσινή του ομιλία στο London School of Economics, ο πρώην Πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη εναντίον της κ. Μέρκελ, πλήττοντας εντέχνως και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

MERKEL45454

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας επιβλήθηκε από την κ. Μέρκελ, η οποία δεν είχε εμπιστοσύνη στους... ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ίδια επιχειρηματολογία έχει αναπτυχθεί και από κύκλους στην Ουάσιγκτον αλλά και αξιωματούχους του ΔΝΤ.

Ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης, προβαίνοντας στην πρόβλεψη ότι το 2050 καμία χώρα της Ε.Ε δεν θα ανήκει στην ομάδα των πλούσιων χωρών που συναποτελούν την G-20.

Μίλησε επίσης για δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη, ζητώντας να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Ε.Ε απευθείας από τους πολίτες των κρατών-μελών και όχι έμμεσα ή να διορίζεται ουσιαστικά.

EE

Ο πρώην Πρωθυπουργός αιφνιδίασε πολλούς με αυτές τις θέσεις που βρίσκονται πολύ κοντά στις θέσεις των ευρωσκεπτικιστών, ιδιαίτερα μάλιστα όταν επισημαίνει ότι αυτή η Ευρώπη δείχνει να φοβάται τη δημοκρατία αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που ήθελε να κάνει και στην αποτροπή του από τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Κάννες.

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με όσους έχουν συζητήσει μαζί του το τελευταίο διάστημα, είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να πει όλη την αλήθεια για πιέσεις και εκβιασμούς που δέχθηκε την επίμαχη χρονική περίοδο.

Ο ίδιος παίρνει διαρκώς σαφείς και μεγάλες αποστάσεις από την Ε.Ε, έτσι όπως μεταλλάσσεται τα τελευταία χρόνια.

GA

Φαίνεται να επαναπροσεγγίζει την ιδέα του ατλαντισμού, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι ουδέποτε απομακρύνθηκε από αυτήν. Θεωρεί ότι η μεγαλύτερη ατυχία της θητείας του ήταν ότι ''έσκασε'' στα χέρια του η κρίση χρέους ενώ ταυτόχρονα οι ΗΠΑ, έχοντας να επιλύσουν τα δικά τους προβλήματα, δεν παρενέβησαν με αποφασιστικό τρόπο στην κρίση της ευρωζώνης.

Αυτό όμως που αναμένεται να προκαλέσει πάταγο είναι το βιβλίο που φαίνεται να συγγράφει ο κ. Παπανδρέου και το οποίο αναφέρεται στην επίμαχη περίοδο. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει με ονόματα και διευθύνσεις.

MEERK

Θα αναφερθεί σε πιέσεις και εκβιασμούς πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνόδων κορυφής της Ε.Ε αλλά και απόρρητες συνομιλίες που θα αναδύουν μία Ευρώπη που κανείς δεν θα ήθελε να συμμετέχει. Στο στόχαστρο του η κ. Μέρκελ, ο κ. Σαρκοζί αλλά και οι κ.κ Τρισέ και Ρεν.

Ούτε όμως ο σημερινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος πρέπει να κοιμάται ήσυχος αφού ο κ. Παπανδρέου θα αναφερθεί στις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, μιλώντας για βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ήταν έτοιμοι να ρίξουν την κυβέρνηση αλλά και για το ρόλο μεγαλοεπιχειρηματιών της διαπλοκής και των ΜΜΕ.

Διαβάστε επίσης:

Παπανδρέου: Η Μέρκελ επέβαλε το ΔΝΤ