ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με σταυρό οι ευρωεκλογές αποφάσισαν Σαμαράς - Βενιζέλος

Με σταυρό οι ευρωεκλογές αποφάσισαν Σαμαράς - Βενιζέλος

Το θέμα των ευρωψηφοδελτίων τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι είναι τα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων να κατέβουν με σταυρό προτίμησης.

Αυτό σημαίνει ότι τα κόμματα θα χρησιμοποιήσουν μέχρι τέλους το δικαίωμα της διεύρυνσης του ευρωψηφοδελτίου που τους δίνει ο νόμος.

Επομένως, οι υποψήφιοι σε κάθε ψηφοδέλτιο θα είναι 42 από τους 21 που ισχύει σήμερα, τους οποίους θα αναδείξουν -με σταυρό- οι πολίτες και όχι με την σειρά της προτεραιότητας που θα είναι στη κάθε λίστα.

Ο κ. Βενιζέλος, σε διάλογο με δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, επιβεβαίωσε ότι το θέμα συζητήθηκε ενώ παράλληλα δεν το απέκλεισε.

Αναλυτικά ο άτυπος διάλογος του κ. Βενιζέλου με τους δημοσιογράφους:

Δημοσιογράφος: Για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, υποψηφιότητες κλπ, συζητήσατε;

Eυ.Βενιζέλος: Υπάρχουν αυτές οι αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Δημοσιογράφος: Για τον χρόνο;

Eυ.Βενιζέλος: Eμείς στηρίζουμε τους άξιους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών.

Δημοσιογράφος: Tο ενδεχόμενο σταυρού στους Ευρωβουλευτές υπάρχει; To συζητάτε;

Eυ.Βενιζέλος: Σε πολλές χώρες υπάρχει. Ο,τιδήποτε συνιστά συμμετοχή, έκφραση, πλουραλισμό, δυνατότητα του πολίτη να εκφραστεί, θετικό είναι

Δημοσιογράφος: Για την τρόικα;

Eυ.Βενιζέλος: Συζητήσαμε εκτενώς. Το θέμα δεν είναι πότε θα έλθει η τρόικα, το θέμα είναι να γίνουν όλα αυτά που έχουμε πει. Και αυτό που έχουμε πει είναι να οριστικοποιηθεί η στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση.

Δημοσιογράφος: Για την ιστορία με τη Eurostat;

Eυ.Βενιζέλος: Απάντησε ο υπουργός. Εμείς βγάζουμε τα εθνικά στοιχεία και θα τα επιβεβαιώσει και η Εurostat, όπως θα το επιβεβαιώσει και η τρόικα και οι πάντες.