ΔΗΜΑΡ: Πολιτικές σκοπιμότητες στο θέμα της σταυροδοσίας

ΔΗΜΑΡ: Πολιτικές σκοπιμότητες  στο θέμα της σταυροδοσίας

Με το επιχείρημα ότι «η εκλογική νομοθεσία δεν είναι -και δεν μπορεί να είναι- εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικών συσχετισμών» η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να καθιερώσει τον σταυρό προτίμησης, αντί της λίστας, για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών.

 

Στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που συνεδρίασε το μεσημέρι, σημειώνεται ότι η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι η επιλογή της σταυροδοσίας, αντί της λίστας, στις ευρωεκλογές, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και να λειτουργήσει στην κατεύθυνση εκδημοκρατισμού των κομμάτων και της δημόσιας ζωής, «ο αιφνιδιαστικός τρόπος, ωστόσο, με τον οποίο επιχειρείται να εισαχθεί, λίγες εβδομάδες προ των εκλογών, καταγράφει πολιτικές σκοπιμότητες απαράδεκτες».

«Η πολιτική χρήση της εκλογικής νομοθεσίας και η αποσπασματική νομοθέτηση κανόνων, παραμονές εκλογικής διαδικασίας, προδίδει ιδιοτελή σπουδή και απόπειρα να εξυπηρετηθούν προτεραιότητες εσωκομματικού χαρακτήρα» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση και καταλήγει:

«Η Δημοκρατική Αριστερά έχει προτείνει ένα συνολικό σχέδιο για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, που περιλαμβάνει αλλαγή του εκλογικού νόμου και της νομοθεσίας για το “πολιτικό χρήμα”».

Εξάλλου, η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί και με την προωθούμενη κατάργηση του δικαιώματος ψήφου των νομίμων μεταναστών, ασκώντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του. «Η οχύρωση του ΠΑΣΟΚ πίσω από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν μπορεί να αποκρύψει τη διολίσθησή του σε συντηρητικές πολιτικές», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση και επισημαίνει ότι «η υποστήριξη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, της τροπολογίας που στερεί στους μετανάστες το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, συνιστά δημοκρατική υποχώρηση».

«Η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει ότι η συγκεκριμένη τροπολογία πρέπει να καταψηφιστεί απ' όλα τα κόμματα που δεν θέλουν να κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή η ακροδεξιά ατζέντα» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.