ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς αποχώρηση από την τρόικα ο Μορς

Προς αποχώρηση από την τρόικα ο Μορς

Παρελθόν θα αποτελέσει από την τριμερή των δανειστών ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ματίας Μορς.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το μέλος της τρόικα αναβαθμίζεται και κατά πάσα πιθανότητα θα σταματήσει να συμμετέχει στις επιτόπιες αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος στην Αθήνα.

Ο κ. Μορς είναι έως σήμερα επικεφαλής της Διεύθυνσης G της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (DG ECFIN) της Κομισιόν. Η Διεύθυνση G παρακολουθεί τις οικονομίες της Ελλάδας, της Γαλλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ουγγαρίας, της Εσθονίας, της Λεττονίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μορς αναβαθμίζεται σε σύμβουλο (principal adviser) του επικεφαλής της DG ECFIN Μάρκο Μπούτι. Πηγές της Κομισιόν, που γνωρίζουν πώς λειτουργεί η κοινοτική γραφειοκρατία, θεωρούν ότι από τη νέα του θέση είναι δύσκολο να συνεχίσει να συμμετέχει στις αποστολές της τρόικα στην Αθήνα. Ωστόσο, εκτιμούν ότι ενδέχεται να έρθει κάποιες φορές ακόμη, μέχρι να αναλάβει και να ενημερωθεί ο αντικαταστάτης του στη Διεύθυνση G, ώστε να μην υπάρξει κενό στην παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι Έλληνες που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τον χαρακτηρίζουν ήπιων τόνων και με διάθεση να βρεθεί λύση στα προβλήματα, σε αντίθεση με τον κ. Τόμσεν του ΔΝΤ, που συνήθως αναλάμβανε τον ρόλο του "σκληρού".