ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σώστε την Ευρώπη- Συναγερμός για εξάπλωση του νεοεθνικισμού»

«Σώστε την Ευρώπη- Συναγερμός για εξάπλωση του νεοεθνικισμού»

Με τίτλο «Σώστε την Ευρώπη» κυκλοφορεί η εφημερίδα Handelsblatt. Με άρθρο της, σημάνει συναγερμό για τον κίνδυνο του νεοεθνικισμού που εξαπλώνεται στη γηραιά Ήπειρο.

«Η ακριβή διάσωση του ευρώ και ο φόβος της μετανάστευσης ενισχύουν τα ριζοσπαστικά κόμματα. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκένσερ βλέπει την Ευρώπη σε σταυροδρόμι και προειδοποιεί για τις συνέπειες μία «νεοεθνικιστικής αποπλάνησης», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Το ρεπορτάζ ξεκινά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα δημοκοπεί ενάντια στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «η σημερινή Ευρώπη της λιτότητας διανέμει πλούτο στους λίγους και φόβο στους πολλούς». Και όπως διευκρινίζει η Handelsblatt, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο μόνος: «Σε σχεδόν όλα τα κράτη της ΕΕ αγωνίζονται κόμματα που επικρίνουν την Ευρώπη να πάρουν περισσότερες ψήφους».

Η εφημερίδα επικαλείται μελέτη της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία, τα ριζοσπαστικά κόμματα θα μπορούσαν να αποσπάσουν το 27% των ψήφων στις ευρωεκλογές, στα τέλη Μαΐου και έτσι να διασφαλίσουν 203 από τις 751 έδρες του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως διαβάζουμε στη DW,

Ευρωζώνη-Ελλάδα-600x334

«Οι λαϊκιστές δεν είναι κριτικοί, αλλά παίζουν με τους ανθρώπους»

Και ακριβώς αυτό το σενάριο ανησυχεί τις ευρωπαϊκές ελίτ που προειδοποιούν, με επικεφαλής τον Γκένσερ, για τις συνέπειες μιας ευρωκριτικής στροφής.

Στο άρθρο του ο γερμανός πρώην υπουργός Εξωτερικών διερωτάται: «Θα ενδώσει η Ευρώπη στην νεοεθνικιστική αποπλάνηση;». Ανήσυχος εμφανίζεται στο αφιέρωμα της Handelsblatt και ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που απευθύνει προειδοποιήσεις: «Θα πρέπει να προσέξουμε έτσι ώστε η προέλαση των λαϊκιστών να μην εξελιχθεί σε επέλασή τους», τονίζει ο Γιούνκερ. «Οι λαϊκιστές δεν είναι ούτε δημιουργικοί ούτε κριτικοί, αλλά παίζουν με τους ανθρώπους με χυδαίο τρόπο» συμπληρώνει ο γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ.

Όπως παρατηρεί η Handelsblatt, οι προειδοποιήσεις δεν βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση. «Σύμφωνα με τις προγνώσεις το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας θα διασφαλίσει έως και 39 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Τσίπρας θα μπορούσε με τον ΣΥΡΙΖΑ του να αποσπάσει 6 έδρες» (σ.σ. της Deutsche Welle, αναφέρει 60, εάν δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, πιθανόν να αναφέρεται στο σύνολο της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, το δημοψήφισμα της Ελβετίας για τον περιορισμό της μετανάστευσης θα ενισχύσει περαιτέρω τα ακραία κόμματα, επειδή ακριβώς τα κόμματα αυτά εκμεταλλεύονται τον αυξανόμενο φόβο των ανθρώπων έναντι της μετανάστευσης και της ανεργίας.

εε νεο

«Όποιος εγκαταλείψει τον ευρωπαϊκό δρόμο, διακυβεύει το κοινό μέλλον»

«Μόνο ο ένας στους δέκα Έλληνες είναι της γνώμης ότι μετράει η ψήφος τους στην ΕΕ. Στη Γαλλία μόνο το 22% πίστευαν το 2013 ότι η ΕΕ ωφελεί τη χώρα τους», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ.

Η εγκατάλειψη της Ευρώπης είναι επικίνδυνη και για την οικονομία, προσθέτει το ρεπορτάζ. «Οι επιχειρήσεις της Ευρώπης θα επικρατήσουν μακροπρόθεσμα μόνο σε συνδυασμό με μια ισχυρή και ανταγωνιστική Ευρώπη» δηλώνει στην εφημερίδα ο Μπάιερ, από τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Businesseurope.

«Όποιος εγκαταλείψει τον ευρωπαϊκό δρόμο, διακυβεύει το κοινό μέλλον», προειδοποιεί ο Χανς Ντίτριχ Γκένσερ απευθυνόμενος και την καγκελάριο Μέρκελ και προσθέτοντας ότι «αυτή είναι και θα παραμείνει η ευθύνη της ευρωπαϊκής Γερμανίας»

Διαβάστε επίσης

Bloomberg: H Ευρώπη πρέπει να κάνει διαγραφή του ελληνικού χρέους

Citigroup: Βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα

Deutsche Bank: Όφελος 26 δισ. από το νέο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους