ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανούσης: Οκτώ μήνες στο συρτάρι ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας

Πανούσης: Οκτώ μήνες στο συρτάρι ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας

Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για το νομοσχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα κατέθεσε ο βουλευτής ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης.

Με αφορμή την παραβίαση της άδειας από τον Χριστόδουλο Ξηρό, ήρθαν στην επιφάνεια, σύμφωνα με τον κ. Πανούση, μια σειρά ζητήματα που αφορούν στο καθεστώς των αδειών των κρατουμένων, στα όρια επικοινωνίας μεταξύ των κρατουμένων οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε διαφορετικές πτέρυγες, καθώς και στα θέματα τα οποία σχετίζονται με την καθημερινή διαβίωση στις φυλακές.

«Την ίδια στιγμή, το κείμενο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα βρίσκεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης κατά παράβαση της νομιμότητας και του Κράτους Δικαίου, εν αναμονή της προώθησής του για ψήφιση, πάνω από 8 μήνες τώρα. Η σχετική Δημόσια Διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί ήδη από τις 21.11.2012, ενώ η συζήτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής ολοκληρώθηκε στις 25.4.2013, με τη διατύπωση ορισμένων επιμέρους προτάσεων αλλά με ομόφωνη σχεδόν έγκριση του συνολικού κειμένου. Παράλληλα, στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου 2013, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προανήγγειλε την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου για το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα στις αρχές του 2014 - πλην όμως κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη συμβεί», αναφέρει ο κ.Πανούσης και ρωτά τον υπουργό:

Πότε αναμένεται η κατάθεση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα στη Βουλή και για ποιο λόγο έχει παρουσιασθεί αυτή η πολύμηνη καθυστέρηση, από τη στιγμή κατά την οποία η σχετική Ειδική Επιτροπή σχεδόν ομόφωνα έχει εγκρίνει το αρχικό κείμενο;