ΣΥΡΙΖΑ: Να αποκατασταθούν άμεσα οι σχολικές υποδομές στην Κεφαλονιά

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποκατασταθούν άμεσα οι σχολικές υποδομές στην Κεφαλονιά

Ερώτηση για σχετικά με την αποκατάσταση σχολικών υποδομών και την ενίσχυση των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη κατέθεσαν στον υπουργό Παιδείας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές τονίζουν ότι ο σεισμός της 26ης Ιανουαρίου και η συνεχιζόμενη μετασεισμική δραστηριότητα «ανέδειξαν την ανεπάρκεια κατασκευαστικών προτύπων και ελέγχων στις σχολικές και σε άλλες δημόσιες υποδομές της Κεφαλονιάς.

Εννέα σχολεία έχουν κριθεί έως τώρα κατηγορίας Γ (παντελώς ακατάλληλα), ενώ σε αρκετά ακόμα απαιτούνται επισκευές για καταστεί δυνατή η στέγαση των μαθητών. Εξ αιτίας της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας και με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, τα σχολεία παραμένουν κλειστά για τρεις συνεχόμενες βδομάδες και παραμένει ερώτημα το πότε θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν».

«Όμως, σε λιγότερο από τρεις μήνες, οι μαθητές της Γ' Λυκείου καλούνται να συμμετάσχουν σε Πανελλήνιες Εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχοντας χάσει ήδη πάρα πολλές ώρες διδασκαλίας.

Ο Υπουργός Παιδείας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο σεισμόπληκτο νησί της Κεφαλονιάς, δεσμεύτηκε για την άμεση λήψη μέτρων προκειμένου αφενός μεν να μη χαθούν πολύτιμες ώρες διδασκαλίας, αφετέρου δε να ενισχυθούν οι μαθητές της Κεφαλονιάς. Σύμφωνα πάντα με τον Υπουργό, «μέριμνά μας είναι η ασφάλεια των μαθητών, σε πρώτο πλάνο, αλλά βεβαίως και η δημιουργία συνθηκών γρήγορης επανέναρξης της μαθητικής διαδικασίας», ενώ άφησε για το μέλλον το ενδεχόμενο πιθανών ρυθμίσεων για τους μαθητές της Γ' Λυκείου.

Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού, έως σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί ενέργειες που θα εξασφάλιζαν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων όπως:

· η εγκατάσταση λυόμενων αιθουσών για την προσωρινή στέγαση των μαθητών των σχολείων που έχουν κριθεί ακατάλληλα

· η άμεση αποκατάσταση των σχολείων που χρήζουν επισκευής

· η πρόσληψη καθηγητών ή και αναπληρωτών καθηγητών για ενισχυτική διδασκαλία των μαθητών της Κεφαλονιάς για την κάλυψη των κενών που έχει δημιουργήσει η πολυήμερη αναστολή λειτουργίας των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

· η πρόσληψη ειδικών για την ψυχολογική στήριξη των μαθητών και των γονιών τους

Παράλληλα, και παρά την κρισιμότητα της χρονικής περιόδου, δεν έχουν αναγγελθεί μέτρα για την στήριξη των μαθητών, ειδικά των σχολικών ετών που συμμετέχουν σε Πανελλαδικές εξετάσεις, ανάλογα με αυτά που είχαν ληφθεί κατά το παρελθόν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σεισμοπαθών σε άλλες περιοχές της χώρας. Ταυτόχρονα, για την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων, δεν έχει προβλεφθεί η δυνατότητα μετεγγραφής φοιτητών ώστε τα παιδιά των οικογενειών αυτών να φοιτούν στην ίδια πόλη».

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Τάσος Κουράκης, Απόστολος Αλεξόπουλος, Γιάννης Αμανατίδης, Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Παναγιώτα Δριτσέλη και Γιώργος Πάντζα ρωτούν τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο:

«1. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων στο νομό;

2. Προτίθεται να προβεί στην πρόσληψη καθηγητών ή και αναπληρωτών καθηγητών για την παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας και την κάλυψη των χαμένων ωρών διδασκαλίας στο νομό;

3. Προτίθεται να προβεί στην πρόσληψη ειδικών για την ψυχολογική στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους;

4. Προτίθεται να προβεί στη λήψη ειδικών μέτρων για τους μαθητές της Α' και Γ' Λυκείου που σε λίγο θα μετάσχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις;

5. Προτίθεται να προβεί στην άμεση λήψη μέτρων για τη δυνατότητα μετεγγραφής φοιτητών των πληγέντων οικογενειών;».