ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για απλήρωτους εργαζόμενους σε πρόγραμμα απασχόλησης

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για απλήρωτους εργαζόμενους σε πρόγραμμα απασχόλησης

Την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι εργαζόμενοι στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55−64 ετών» ζητούν εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, στην εν λόγω δράση εντάχτηκαν μακροχρόνια άνεργοι μεγάλης ηλικίας, κυρίως οικοδόμοι, οι οποίοι προσελήφθησαν στις επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω αυτού του επιδοτούμενου προγράμματος του ΟΑΕΔ με σκοπό να απασχοληθούν για 27 μήνες.

Ενώ όμως, όπως σημειώνουν, η υλοποίηση του προγράμματος είναι σε εξέλιξη και οι εργαζόμενοι ήδη απασχολούνται από τον Νοέμβριο του 2013, εντούτοις παραμένουν απλήρωτοι. Και αυτό, σύμφωνα με τους βουλευτές γιατί ο μνημονιακός νόμος 4057/2012 ορίζει ότι: «Για την κίνηση διαδικασιών πρόσληψης ή δι­ορισμού μόνιμου προσωπικού, προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς και προσωπικού με θητεία, με σύμβαση ορισμένου χρόνου η μίσθωσης έργου η οποιασδήποτε άλλης μορφής στους φορείς της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (Α΄ 28) απαιτείται προηγούμενη έγκριση της ΠΥΣ 33/2006 (Α΄ 280)».

«Από την κρίση, δηλαδή, της Επιτροπής δεν περνάνε μόνο οι προσλήψεις προσωπικού με κάποια μορφή σταθερής εργασίας, αλλά κάθε είδους προσλήψεις ακόμα και αυτές με τις πιο ελαστικές μορφές απασχόλησης, ακόμα και τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ που υποτίθεται ότι στοχεύουν στην καταπολέμηση της ανεργίας. Πάνω λοιπόν σε αυτή τη διάταξη πατάνε οι επίτροποι του Ε.Σ. και δεν θεωρούν τα εντάλματα μισθοδοσίας τους», εξηγούν.

Όπως επισημαίνουν ωστόσο οι βουλευτές, η απαιτούμενη από την παραπάνω διάταξη έγκριση της ΠΥΣ δεν αναφέρεται ούτε στη σχετική ΚΥΑ, ούτε στη ανοικτή πρόσκληση του ΟΑΕΔ, ούτε ζητήθηκε από τον διαχειριστή του προγράμματος προκειμένου να υπαχθούν στο πρόγραμμα οι δικαιούχοι.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ίδιους, «είναι οι άνθρωποι αυτοί να βρίσκονται σήμερα σε απόγνωση γιατί ενώ εμφανίζονται εργαζόμενοι μέσα από το σύστημα του Υπ. Εργασίας ΕΡΓΑΝΗ, στη πραγματικότητα παραμένουν χωρίς μισθό και ανασφάλιστοι».

Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα παρέχουν κανονικά υπηρεσίες τρεις μήνες τώρα, εκτελώντας στο ακέραιο τα εργασιακά τους καθήκοντα και ταυτόχρονα παραμένουν απλήρωτοι και χωρίς ασφάλιση.

Για το λόγο αυτό ζητούν την παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών ώστε να συνεχιστεί η ομαλή υλοποίηση του προγράμματος.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Στρατούλης Δημήτρης, Σακοράφα Σοφία, Μητρόπουλος Αλέξης, Καραγιαννίδης Χρήστος, Μπάρκας Κώστας, Μπόλαρη Μαρία, Σταθάς Γιάννης, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Τσουκαλάς Δημήτρης.