Τις δηλώσεις Σαμαρά για το πλεόνασμα αναλύει η Wall Street Journal

Τις δηλώσεις Σαμαρά για το πλεόνασμα αναλύει η Wall Street Journal

Αμερικανικά ΜΜΕ, με ανταποκρίσεις τους από την Αθήνα, προβάλλουν τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι το πλεόνασμα του 2013 θα είναι σχεδόν διπλάσιο από τον στόχο που είχε τεθεί.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της «Wall Street Journal», στο οποίο αναφέρεται ότι ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον αναθεωρημένο ανοδικό στόχο των 812 εκατ. Όπως σημειώνεται, η εμφανής βελτίωση πραγματοποιείται έναν χρόνο πριν από το χρονοδιάγραμμα και μετά την εφαρμογή μιας πολύχρονης λιτότητας, με αύξηση της φορολογίας και δημοσιονομικές περικοπές που επέβαλλαν οι διεθνείς πιστωτές της χώρας, στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης.

Σύμφωνα με τους στόχους που είχαν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, η Ελλάδα, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, αναμένονταν να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2014. «Σας λέω τώρα ότι ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ», δήλωσε σε εφημερίδα ο πρωθυπουργός, όπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση, συμπληρώνοντας την αναφορά του κ. Σαμαρά ότι «αυτό σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτό, θα επιστρέψει φέτος στην κοινωνία».

samaras

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους όρους δανεισμού της Ελλάδας, η κυβέρνηση δύναται να αναδιανείμει το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος, άνω του στόχου που έχει τεθεί, ενώ τονίζεται παράλληλα ότι, πέραν της ανακούφισης που θα προσφέρει στους Έλληνες, οι οποίοι έχουν πληγεί από τη λιτότητα, η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους που οφείλει στους πιστωτές της.

Τέλος, στην αμερικανική εφημερίδα, όπως και σε άλλα σχετικά δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ τον τελευταίο καιρό, διατυπώνεται η άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, το οποίο ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ και τη μείωση των επιτοκίων, αλλά οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης εμφανίζονται απρόθυμες να προβούν στις όποιες παραχωρήσεις πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να περιμένει την επικύρωση των στοιχείων από την Eurostat, τον Απρίλιο, πριν αρχίσει την αναδιανομή του πλεονάσματος, προστίθεται.

Διαβάστε επίσης:

Α. Σαμαράς: Η χώρα βγαίνει από τους φαύλους κύκλους