Έρχεται αναθεώρηση κριτηρίων για την χορήγηση προνοιακής σύνταξης

Έρχεται αναθεώρηση κριτηρίων για την χορήγηση προνοιακής σύνταξης

Σε αναθεώρηση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων για την χορήγηση της προνοιακής σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να αρθούν οι αδικίες και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω της ισχύουσας ρύθμισης.

Όπως προανήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, «στο αμέσως προσεχές διάστημα» θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς αναγνώρισε ότι τα συγκεκριμένα κριτήρια οδήγησαν αδίκως πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων εκτός προνοιακής σύνταξης. Απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Χρ. Μαρκογιαννάκη (ΝΔ), Δ. Στρατούλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Γ. Δριβελέγκα (ΠΑΣΟΚ), παραδέχτηκε τα όσα του εξέθεσαν οι βουλευτές, ότι στην πράξη έχουν λειτουργήσει αρνητικά οι προϋποθέσεις που ισχύουν αθροιστικά για τη χορήγηση προνοιακής σύνταξης σε ανασφάλιστους άνω των 67 ετών (μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια, μη λήψη άλλης σύνταξης οποιαδήποτε ποσού, ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 4.320 ή οικογενειακό εισόδημα έως 8.640 ευρώ).

KGK

Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι «πρέπει να δικαιωθούν οι άνθρωποι που έχουν εξαιρεθεί της προνοιακής σύνταξης για τυπικούς λόγους», υπογραμμίζοντας την πρόθεση του υπουργείου να υπάρξουν αλλαγές και στις τρεις προϋποθέσεις. Πάντως, ο αρμόδιος υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι η αλλαγή των κριτηρίων δεν συνεπάγεται ότι θα επανέλθει η προνοιακή σύνταξη σε όλους τους παλαιούς δικαιούχους, επισημαίνοντας, τέλος πως όσοι έφυγαν από τη χώρα ή όσοι απέκτησαν υψηλό εισόδημα θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται.

Διαβάστε επίσης:

Έπαιρναν προνοιακά επιδόματα 932 θανόντες