ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ οι ΜΚΟ

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ οι ΜΚΟ

Τουλάχιστον οκτώ φέρονται να έλαβαν εκατομμύρια ευρώ για να παράγουν έργο... στη Γεωργία, στο Μαυρίκιο και στο Πακιστάν.

Το δαιδαλώδες κύκλωμα με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τη κατασπατάληση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ επιχειρεί να ελέγξει το ΣΔΟΕ.

Στο στόχαστρο βρίσκονται 118 ΜΚΟ οι περισσότερες εκ των οποίον δημιουργήθηκαν την περίοδο 2000 -2004 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, ενώ ορισμένες συνέχισαν τη δράση και επί θητείας ΝΔ.

Το έργο δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς οι απαντήσεις που έχουν λάβει μέχρι στιγμής από τις χώρες που φέρεται να δραστηριοποιήθηκαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν δίνουν κανένα στοιχείο ή απαντούν πως δεν γνωρίζουν τίποτα γιατί απλώς δεν έγινε κανένα έργο.

Παράλληλα το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει το άνοιγμα όλων των λογαριασμών που διατηρούσε στο εξωτερικό ο προφυλακισμένος δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Τζεβελέκος και η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» της οποίας ήταν πρόεδρος.

Επίσης έχει σταλεί σχετικό αίτημα προς τις αμερικανικές, τις κυπριακές και τις ελβετικές αρχές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν ότι δεν έχουν στοιχεία για την υπόθεση, οι Ελβετοί αρνούνται να συνεργαστούν εφόσον δεν υπάρχει η κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ η Κύπρος -όπου υπάρχουν off shore εταιρίες συμφερόντων του Κ. Τζεβελέκου- έστειλε ήδη στοιχεία για τους προσωπικούς του λογαριασμούς.

Το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών πέφτει πάνω σε τουλάχιστον 8 ΜΚΟ που φέρονται να έχουν καρπωθεί εκατομμύρια προκειμένου να μελετήσουν, μεταξύ άλλων, την κλιματική αλλαγή στον Μαυρίκιο, να εκπαιδεύσουν δημοσιογράφους στην Γεωργία και να ενισχύσουν το Γκουτζαράτ στο Πακιστάν!

Oι τέσσερις ΜΚΟ που θα μπουν άμεσα στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ, μετά από σχετικό αίτημα της εισαγελίας, είναι οι εξής:

  • Παγκόσμιο Δίκτυο Αλληλοβοήθειας - Κράτα με (έδρα Μαρκόπουλο)
  • Νόστος
  • Κοινωνική ενδυνάμωση
  • Αλληλεγγύη.

Την ίδια ώρα, το Τμήμα Προστασίας της Δημόσιας Περιουσίας της Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛΑΣ εστιάζει, τώρα, το ενδιαφέρον του στις εξής ΜΚΟ:

  • Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη -Δήμητρα (έδρα στη Λάρισα)
  • Επιτροπή Ινδικού Ωκεανού
  • Ιδρυμα Αγά Χαν
  • Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας.

Οι εισαγγελικές παραγγελίες σε ΣΔΟΕ και ΕΛ.ΑΣ. για ελέγχους στις παραπάνω ΜΚΟ δόθηκαν ύστερα από στοιχεία που προήλθαν από το υπουργείο Εξωτερικών, αναφορές πολιτικών προσώπων και εσωτερικές έρευνες σε κρατικές υπηρεσίες.

Οι αποκαλύψεις για τις ΜΚΟ έχουν προκαλέσει την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:

Ρακιντζής: Χάθηκαν οριστικά τα χρήματα που «έφαγαν» οι ΜΚΟ

Φορολογική αμνηστία σε ΜΚΟ με υπογραφή Παπακωνσταντίνου

ΜΚΟ και μυστικές υπηρεσίες

Αυτές είναι οι ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν με πάνω από 100 εκατ. €