«Αιχμηρός» ο ΣΥΡΙΖΑ για το «El Dorado» των υδρογονανθράκων

«Αιχμηρός» ο ΣΥΡΙΖΑ για το «El Dorado» των υδρογονανθράκων

Σε ανακοίνωση προχώρησε το Τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το νέο El Dorado των υδρογονανθράκων.

«Η μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εγκλωβισμένη στις αρπάγες του μνημονίου και παγιδευμένη στις άφρονες πολιτικές επιλογές της, προσπαθεί να στήσει ξανά νέο αδιέξοδο «success story». Μόλις παραδόθηκαν τα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες, που έγιναν στο Ιόνιο και Νοτίως της Κρήτης, προσπαθεί να σερβίρει ξαναζεσταμένες τις εκτιμήσεις και δια στόματος πρωθυπουργού να δηλώνει ότι υπάρχουν «Ενδείξεις για έσοδα 150 δισ από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε πολλές περιοχές της χώρας μας». Δυστυχώς, για τον κο πρωθυπουργό, τις ίδιες ακριβώς δηλώσεις- εκτιμήσεις είχε κάνει τον Δεκέμβριο του 2012 σε τοπική εφημερίδα της εκλογικής του περιφέρειας ο τότε γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και νυν υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κος Ι. Μανιάτης, πολύ μάλιστα πριν αρχίσουν οι όποιες έρευνες στο Ιόνιο και Ν. της Κρήτης.

Η δήλωση αυτή, που επαναλαμβάνεται και σήμερα, δείχνει τη «σοβαρότητα», την «αξιοπιστία» και τον έντονο μικροπολιτικό και αποπροσανατολιστικό λαϊκισμό με τον οποίο αντιμετωπίζεται και χρησιμοποιείται το ζήτημα. Ίσως ο κος υπουργός να διαθέτει «κληρονομικό χάρισμα» ή οι σεισμικές έρευνες ήταν άχρηστες και δεν πρόσθεσαν κανένα νέο στοιχείο. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Μακρύς ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί, με λεπτομερείς γεωλογικές και γεωχημικές έρευνες, μέχρις ότου έρθει η εποχή να στηθούν τα ερευνητικά γεωτρύπανα. Η βεβαιότητα επιτυγχάνεται από τη στιγμή που έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και γνωρίζουμε όλα τα φυσικοχημικά και γεωλογικά στοιχεία, όπως ποσότητα, ποιότητα βάθη θαλασσών, βάθη γεωτρήσεων κ.λ.π. Εάν, όλα τα στοιχεία είναι γνωστά τότε σε συνδυασμό με την εκτίμηση του κόστους ανόρυξης, του κόστους μεταφοράς και των τρεχουσών τιμών οδηγούν στην εκμεταλλευσιμότητα ή όχι μιας συγκέντρωσης υδρογονανθράκων.

2c59f5853f7928eedc73620759d818f4 XL

Μέσα στο πλαίσιο του ενεργειακού σχεδιασμού και των στρατηγικών επιλογών σταδιακής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, θα μπορούσε να προχωρήσει η αξιοποίηση τους, πάντα βέβαια μετά από ουσιαστικό, δημοκρατικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και χωρίς να εμπλέκεται με λαϊκισμούς σχετικά με την αποπληρωμή του χρέους και την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Εν τω μεταξύ η ΕΔΕΥ ΑΕ, (εποπτικός φορέας, χωρίς δικαιώματα συμμετοχής, ενώ συστάθηκε με τον Ν. 4011/2011 μόλις τον περασμένο Οκτώβριο απέκτησε πρόεδρο), και το Υπουργείο μετατρέπονται σε περιφερόμενο πωλητή προσέλκυσης αγοραστών των σεισμικών δεδομένων της PGS και η έρευνα και η πιθανή εξόρυξη θα παραδοθούν καθ΄ ολοκληρίαν σε πολυεθνικούς πετρελαϊκούς ομίλους. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές: Η χώρα έχει ανάγκη μια νέα κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ικανή να καταθέσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που θα εξασφαλίζει τόσο το αναπτυξιακό όφελος, όσο και την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος».

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς: Ισχυρές ενδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Εκβιάζουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα για τον ορυκτό μας πλούτο

Τι βρήκε η νορβηγική PGS για το πετρέλαιο σε Ιόνιο και Κρήτη

Άρχισαν τα «παιχνίδια» με τα ελληνικά πετρέλαια

«Εκτελεστική μαριονέτα των HΠΑ ο Γ. Παπανδρέου»

Deutsche Bank: Κοιτάσματα αερίου αξίας 427 δισ. ευρώ νότια της Κρήτης

Στην BP το σύνολο της παραγωγής πετρελαίου του Πρίνου