ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ:Η έκθεση της ΤτΕ κινείται στη λογική της μνημονιακής προσήλωσης

ΣΥΡΙΖΑ:Η έκθεση της ΤτΕ κινείται στη λογική της μνημονιακής προσήλωσης

Σε σχόλιο προχώρησε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Η Ετήσια Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κινείται στην ίδια λογική της μνημονιακής προσήλωσης άνευ όρων. Αναφέρεται στις «διαρθρωτικές αλλαγές» της περιόδου 2010-2013 που «ήταν αναγκαίες εδώ και δεκαετίες». Με άλλα λόγια, ο Διοικητής της ΤτΕ συγχαίρει την κυβέρνηση για:

- τις «θεσμικές αλλαγές στην αγορά εργασίας», δηλαδή την μείωση των μισθών και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων
- τις «θεσμικές αλλαγές στο κράτος», δηλαδή τη διαθεσιμότητα, τις απολύσεις και τη συρρίκνωση των κοινωνικών δομών

- τον «περιορισμό της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής δαπάνης» που εκτός των άλλων έχει αφήσει εκατομμύρια πολίτες χωρίς υγειονομική περίθαλψη

a9fb4a3b0a9740ba6c5b9290177bc23b XL

Σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα, ενώ υποστηρίζεται ότι η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, την ίδια στιγμή αναφέρεται ότι για τα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν επαρκώς την πραγματική οικονομία. Επιπλέον, η Έκθεση αποτιμά θετικά το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο στην ΕΕ, που συνεπάγεται λιτότητα και μόνιμη εποπτεία για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Για μια ακόμα φορά, επαναλαμβάνονται τα διθυραμβικά σχόλια για την ασκούμενη πολιτική και οι προτροπές για τη συνέχιση της απαρέγκλιτης εφαρμογής του Μνημονίου. Αυτές οι παραινέσεις όμως για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, γίνονται τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία βιώνει μία από τις χειρότερες κρίσεις μεταπολεμικά και έχει κουραστεί να ακούει από τους «σωτήρες» της πόσο ωφέλιμο είναι το μνημόνιο».

Διαβάστε επίσης:

Κουτσούμπας: Η σημερινή έκθεση της ΤτΕ επιβεβαιώνει το ΚΚΕ

Προβόπουλος: Το 2013 ήταν «πιθανόν» η τελευταία χρονιά της ύφεσης