ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεροντόπουλος: Δεν τέθηκε θέμα μεταφοράς των Ελλήνων της Ουκρανίας

Γεροντόπουλος: Δεν τέθηκε θέμα μεταφοράς των Ελλήνων της Ουκρανίας

«Δεν τέθηκε σε καμία περίπτωση ζήτημα να μεταφερθούν οι Έλληνες της Ουκρανίας στην Ελλάδα, να υπάρξουν έκτακτες πτήσεις», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος.

Μιλώντας στη Δήμοσια Τηλεόραση ο κ. Γεροντόπουλος διευκρίνισε ότι «υπάρχει σχεδιασμός για τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, αν υπάρχει πρόβλημα για τους Έλληνες, πως θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους. Επομένως, μη νομίσει κανείς ότι υπάρχει ιδιαίτερο σχέδιο για την Ουκρανία, υπάρχει σχεδιασμός για ολόκληρο τον κόσμο στο ΥΠΕΞ».

«Έχουμε μια σημαντική ελληνική ομογένεια εκεί, περίπου 100.000, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στην κοινωνία της Ουκρανίας οι οποίοι είναι εξαιρετικοί σε όλα τους και στις επαφές που έχω μαζί τους βλέπω πράγματι ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα πάει καλά η Ουκρανία», σημείωσε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και ότι ο ίδιος έχει «καθημερινή εικόνα» από τις διπλωματικές μας αρχές εκεί.

oykrr



Απαντώντας σε όσους ρωτούν γιατί η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει τώρα που έχει την προεδρία ανέφερε ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. «βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της βαρόνης Άστον η οποία και είναι αρμόδια» και η Ελλάδα συνεπικουρεί την προσπάθεια αυτή.

«Υπήρξε σχετική επικοινωνία με τον Ευ. Βενιζέλο, επρόκειτο να πάει και ο κ. Κούρκουλας, όλα αυτά όμως εξαρτώνται από τις εξελίξεις και κατά πόσο θα μπορέσουμε να παίξουμε θετικό ρόλο. Σας λέω ότι η ελληνική πλευρά τα παρακολουθεί όλα με ιδιαίτερη προσοχή και είμαστε έτοιμοι να πούμε την δική μας άποψη», είπε.

Ο κ. Γεροντόπουλος τόνισε επίσης ότι από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός είχε επαφές με την κ. Άστον, όπως επίσης «συζήτησε το θέμα και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, όταν είχε έρθει εδώ, που σημαίνει ότι η Ελλάδα παρεμβαίνει».

Εκτίμησε τέλος ότι «θα μπορέσει να επικρατήσει η κοινή λογική στην Ουκρανία διότι το συμφέρον είναι να παραμείνει η χώρα ενωμένη και να ξεπεράσει τα όποια εσωτερικά της προβλήματα με διαδικασίες που αφορούν τους ίδιους τους πολίτες. Παρεμβάσεις άλλων χωρών δεν θα προφέρουν καλές υπηρεσίες».

Διαβάστε επίσης: Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την Ουκρανία και τους Έλληνες της χώρας