ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουίκ:Τελευταίο χτύπημα στους μικρομεσαίους η κατάσχεση λογαριασμών

Κουίκ:Τελευταίο χτύπημα στους μικρομεσαίους η κατάσχεση λογαριασμών

«Την χαριστική βολή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνει η γαλαζοπράσινη συγκυβέρνηση, με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη να κατάσχει τραπεζικούς λογαριασμούς ή οφειλές εις χείρας τρίτων, για χρέη προς το Δημόσιο».

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, ανταποκρινόμενος σε επιστολές που έφτασαν στο πολιτικό του Γραφείο, από διαμαρτυρόμενους πολίτες.

«Η τράπεζα θα μπορεί να μπλοκάρει σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες, απροειδοποίητα τα χρήματα που ζητά η ΔΟΥ, ακόμα και από λογαριασμούς «όψεως» που διατηρούν για μισθοδοσίες, ενοίκια, λοιπά πάγια έξοδα, πληρωμή προμηθευτών, επιταγές κλπ

Οι Δ.Ο.Υ. με ένα απλό e-mail θα ζητούν και θα μαθαίνουν άμεσα από τις τράπεζες τα υπόλοιπα των καταθέσεων των οφειλετών και θα στέλνουν τα κατασχετήρια στις τράπεζες, οι οποίες θα βγάζουν απευθείας χρήματα από τις καταθέσεις των οφειλετών και θα τα αποδίδουν στο Δημόσιο, αδιαφορώντας αν θα μείνουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, προμηθευτές κλπ».

180413202147 7921

«Με ποιο τρόπο το απρόσωπο ηλεκτρονικό σύστημα θα κρίνει αν κάποιος πολίτης έχει ανάγκη τα χρήματα αυτά για να διαχειριστεί και να συντηρήσει την επιχείρησή του ή (στην περίπτωση μισθωτών και συνταξιούχων) να ζήσει την οικογένειά του; Κατανοείτε ότι με τις ενέργειές σας αυτές βάζετε την ταφόπλακα στις καταθέσεις των ήδη εξοντωμένων φορολογικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΘΕΜΑ: ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ «ΟΨΕΩΣ» ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κύριε Υπουργέ,

Οι Δ.Ο.Υ. με ιδιαίτερο ζήλο και ταχύτητα αρχίζουν να επιδίδονται σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών «όψεως» των οφειλετών του Δημοσίου.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, το Υπουργείο Οικονομικών αιφνιδιαστικά και χωρίς προειδοποίηση (δεν έχουν όλοι email σ' αυτό τον τόπο που καταδυναστεύετε) θα κατάσχει τραπεζικούς λογαριασμούς ή οφειλές εις χείρας τρίτων, για χρέη προς το Δημόσιο μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών και επιχειρηματιών, κυρίως μικρομεσαίου μεγέθους, που είναι η ραχοκοκκαλιά της Αγοράς. Με λίγα λόγια, οι κατασχέσεις θα γίνονται με αυτόματο και αθόρυβο τρόπο χωρίς ο οφειλέτης να προλαβαίνει να αντιδράσει.

Εάν, μάλιστα, σταθούμε ειδικότερα σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες (έμποροι, καταστηματάρχες, βιοτέχνες, εισαγωγείς - εξαγωγείς κλπ), η τράπεζα θα μπορεί να τους μπλοκάρει απροειδοποίητα τα χρήματα που ζητά η ΔΟΥ, ακόμα και χρήματα (ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΣΟΒΑΡΟ) σε λογαριασμούς «όψεως» που διατηρούν και μέσω των οποίων διακινούν μισθοδοσίες, πληρωμή ενοικίων, πληρωμή προμηθευτών, γραμματειών ή επιταγών κλπ.

kouik 1

Το θεωρώ αυτονόητο να γνωρίζετε κ. Υπουργέ, ότι ο κάθε τραπεζικός λογαριασμός είναι μία ενιαία δεξαμενή, χωρίς επιμέρους κωδικούς, ώστε να φαίνεται ποιά χρήματα αφορούν ποιές δραστηριότητες/υποχρεώσεις και ποιά είναι το... κομπόδεμα του δικαιούχου. (Που δεν υπάρχει κομπόδεμα πλέον).

Να το θέσω το θέμα και πιό λογιστική γλώσσα;

Οι λογαριασμοί όψεως είναι ένα καταθετικό προϊόν που διευκολύνει τις συναλλαγές των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών ως προς την βραχυπρόθεσμη διαχείριση ρευστότητας των επιχειρηματικών μονάδων. Οι λογαριασμοί όψεως κινούνται με καταθέσεις ή αναλήψεις μετρητών, με εντολές ή μπλοκ επιταγών που χορηγούνται από τις τράπεζες.

Εν κατακλείδι, οι Δ.Ο.Υ. με ένα απλό e-mail θα ζητούν και θα μαθαίνουν άμεσα από τις τράπεζες τα υπόλοιπα των καταθέσεων (του κεφαλαίου κίνησης επί της ουσίας), των οφειλετών και θα στέλνουν τα κατασχετήρια στις τράπεζες, οι οποίες θα βγάζουν απευθείας χρήματα από τις καταθέσεις των οφειλετών και θα τα αποδίδουν στο Δημόσιο, χωρίς να ενδιαφέρει εσάς κ. Υπουργέ και τον Γ.Γ. Χάρη Θεοχάρη, αν θα μείνουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, προμηθευτές κλπ. Κατόπιν αυτών καλείστε να απαντήσετε κ. Υπουργέ, σε όλες τις ερωτήσεις μου, μία προς μία, ουσιαστικά:

TERENS 2012 9 24 9 43 41 b2

1) Με το μέτρο αυτό επιδιώκετε να πάρετε τους φόρους σας μέσω των καταθέσεων που εξυπηρετούν υποχρεώσεις προμηθευτών, μισθοδοσίες, ενοίκια κλπ;

2) Με ποιο τρόπο το απρόσωπο ηλεκτρονικό σύστημα θα κρίνει αν κάποιος πολίτης έχει ανάγκη τα χρήματα αυτά για να διαχειριστεί και να συντηρήσει την επιχείρησή του ή (στην περίπτωση μισθωτών και συνταξιούχων) να ζήσει την οικογένειά του;

3) Κατανοείτε ότι με τις ενέργειές σας αυτές βάζετε την ταφόπλακα στις καταθέσεις των ήδη εξοντωμένων φορολογικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ»

Διαβάστε επίσης:

Κουντουρά: Η εφορία κατέσχεσε 2,77 ευρώ από λογαριασμό οφειλέτη!

Ιστορία ντροπής: Η εφορία του άρπαξε τον πρώτο μισθό του!

Σε 16 ημέρες θα εξαφανίζουν τις καταθέσεις χωρίς προειδοποίηση

Αναγκαστικές κατασχέσεις για όσους χρωστούν στα ταμεία